RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Laksen forurenset i Russland

Sist oppdatert:
Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening mener at laksen russerne mener er blyforurenset ikke ble det i Norge. Les mer om laksekonflikten her
Russerne har stoppet import av laks fra flere norske mottakk etter at de hevder å ha funnet blant annet bly i fisken. Disse påstandene har også fått andre utenlandske aktører i fiskemarkedet til å reagere.

Men Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) mener at russernes påstander ikke kan stemme.

- Alt, absolutt alt tyder på at de tungmetallene som er påvist i laks i Russland ikke har blitt tilført I Norge. Eventuell forurensing må ha kommet inn i systemet etter at fisken har forlatt norske anlegg. Det sier fagsjef for mattrygghet i FHL Henrik Stenwig.

- Vi har nå ettergått systemene her i Norge på alle nivå, og føler vi med meget stor trygghet kan slå fast at funnene i Russland enten er feil, eller skyldes forhold knyttet til kjeden etter at varen er forlatt Norge, sier Stenwig i en pressemelding.

Mattilsynet har i løpet av helga fått gjennomført analyser og disse etterlater ingen tvil.

- Det er helt trygt å spise norsk laks, sier Stenwig.

Vi bistår nå norske myndigheter med å få en russisk delegasjon over til Norge så snart som mulig, slik at de med selvsyn kan få erfare hvilke rutiner og dokumentasjon vi har både på anleggsnivå, selskapsnivå og myndighetsnivå på dette området. Alle de berørte anleggene lover å legge alt til rette for en skikkelig gjennomgang slik at vi kan få denne saken ut av verden fortest mulig, skriver foreningen i en børsmelding.

Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening og norske myndigheter prioriterer denne saken svært høyt. Eksportutvalget for fisk overvåker situasjonen i markedene. Det norske Mattilsynet har utarbeidet erklæringer som dokumenterer den gode norske kontrollen på området.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere