*Nettavisen* Nyheter.

- Laksen snart utryddet

Om kun kort tid vil villaksen her i landet bli utryddet og erstattet av krysningsavkom mellom oppdrettslaks og villaks.

26.01.06 10:39

Fra 1993 til 1998 utførte NINA (Norsk Institutt for naturforskning) et prosjekt i elva Imsa i Rogaland og i 2000 ble rapporten publisert.

- Vi satt ut oppdrettslaksen i en elv og ville måle gytesuksessen til villaksen opp mot oppdrettslaksen, forteller Kjetil Hindar til TV 2 Nettavisen. Han er seniorforsker i NINA.

Ser svart ut
Det NINA fant ut var at oppdrettshunnene som rømmer tidlig har dårlig gytesuksess, mens hannene som rømmer tidlig har elendig gytesuksess. Oppdrettslaks som rømmer tidlig i livet kan imidlertid ha god gytesuksess, særlig hunnlaksen ifølge Hindar.

Rapporten viste at avkom av oppdrettslaksen overlevde dårligere enn villaksens avkom, men hadde høy vekthastighet og kunne fortrenge villaksavkom som ungfisk. Villaksbestanden ble også mindre produktiv med høyt innslag av oppdrettslaks.

Fremtiden ser altså svart ut for villaksen slik vi kjenner den i dag, og krysningsavkom av oppdrettslaks og villaks vil bli mer og mer vanlig.

Ekstra ansvar
- Også mellom forskjellige generasjoner blir krysningen stor. Forandringen kommer til å gå fort i mange elver, forklarer Hindar.

- Det blir også slik at oppdrettslaksen tar med seg dårlige tilpasninger inn i krysningsavkommene, forteller han videre.

Kurt Oddekalv i Norges miljøvernforbund mener vi nordmenn har et ekstra ansvar for villaksen og fyrer løs mot myndighetene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: TV 2)

- Myndighetene har latt oppdrettsnæringen gjøre som de vil, og de har jobbet mot merking av oppdrettslaksen. Vi ser veldig alvorlig på dette, forklarer Oddekalv overfor TV 2 Nettavisen.

.- Flere og flere steder rømmer det fisk i dag. Oppdrettsnæringen nekter å merke fisken sin. Det fins nesemerker som koster noen øre per stykk og det burde ikke være noe problem, sier den frittalende miljøforkjemperen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.