RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Reed Saxon (Ap)

- Langt flere kunne blitt drept

Sist oppdatert:
Mannen som åpnet ild på storflyplassen LAX i Los Angeles, forsøkte å ramme statlig ansatte sikkerhetsvakter, ifølge øyenvitner.

Én sikkerhetsvakt ble skutt og drept på flyplassen fredag. Minst sju andre personer ble såret, blant dem 23-åringen som politiet mener er gjerningsmannen.

Mannens navn er Paul Anthony Ciancia, skrev det føderale politiet FBI på Twitter sent fredag kveld norsk tid.

Kilder i politiet sier til TV-stasjonen ABC at gjerningsmannen hadde skrevet noe på en lapp som tyder på at han er fiendtlig innstilt til myndighetene i USA. Han skal også ha uttrykt sinne mot Transportation Security Administration (TSA), den statlige etaten som har ansvar for sikkerheten ved amerikanske flyplasser.

Les også: En drept i skyting ved storflyplass
Les også: Nordmann i skytedramaet i Los Angeles

- Spurte etter vakter
Øyenvitner forteller til TV-stasjonen CNN at mannen gikk bort til folk og spurte om de jobbet for TSA. Svarte de nei, gikk han videre.

Én av TSAs vakter ble skutt og drept. Gjerningsmannen ble skutt av politiet og innlagt på sykehus, men tilstanden hans er ikke kjent.

- Han hadde mer enn hundre kuler igjen og kunne bokstavelig talt ha drept alle i terminalen i dag, sier Los Angeles' ordfører Eric Garcetti.

Tidligere på fredagen ble politiet i Los Angeles kontaktet av Ciancias far, som fryktet at sønnen skulle ta sitt eget liv. Årsaken skal ha vært en tekstmelding 23-åringen hadde sendt til sin yngre bror.

Bekymringsmeldingen førte til at politifolk reiste ut til Ciancias leilighet hvor de tok en prat med romkameratene hans.

Automatvåpen
På lappen gjerningsmannen hadde med seg, skal det også gå fram at han forventet å bli drept i en skuddveksling på flyplassen.

Teksten avsluttes med bokstavene NOW, som ifølge politikildene trolig står for «New World Order». Konspirasjonsteorier om en ny verdensordning er et hyppig diskutert tema i høyreradikale miljøer blant annet i USA.

Ifølge politiet er det for tidlig å fastslå noe motiv bak ugjerningene, og etterforskerne kan foreløpig ikke utelukke at angrepet var en terrorhandling.

Gjerningsmannen skal ha vært utstyrt med et hel- eller halvautomatisk våpen. Skytedramaet fant sted i nærheten av sikkerhetskontrollen i terminal 3, og gjerningsmannen skjøt rundt seg mens han gikk gjennom sikkerhetskontrollen.

- Full panikk
Nordmannen Aleksander Fiksdal havnet midt i dramaet på storflyplassen. Til VG forteller han at han befant seg i sikkerhetskontrollen da en mann begynte å skyte.

- En ung mann med rifle avfyrte tre skudd. Han skjøt en person rett ved rulletrappen, gikk gjennom sikkerhetskontrollen og ut til gaten. Der fortsatte han å avfyre skudd.

Fiksdal forteller videre at det brøt ut full panikk, og at folk flyktet i alle retninger. Selv kastet han seg ned på bakken, og ble sendt bort fra terminalen da politiet kom.

Mens situasjonen rundt ham var kaotisk, skal gjerningsmannen selv ha beholdt roen.

- Han virket rolig og målrettet, men han kunne nok skutt mange flere hvis han hadde gått inn for det, sier Fiksdal.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere