RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: KNS (Afp)

- Langt på vei til å bli en reell trussel

Sist oppdatert:
Nord-Korea har tatt et stort steg på veien til å kunne true fastlands-USA med kjernevåpen.

(Nettavisen/NTB): Nordkoreanske myndigheter kom torsdag med et oppsiktsvekkende utspill om at de planlegger en atomprøvesprengning som er rettet mot USA.

Norsk atomforsker mener atomtrusselen mot USA kan være reell i framtiden.

- Med den vellykkede satellittoppskytningen før jul har Nord-Korea tatt et stort steg på veien til å kunne utvikle missiler som kan true fastlands-USA med kjernevåpen. De er imidlertid ikke helt i mål, og vi tror ikke de har utplassert den typen missiler - som er teknologisk ekvivalente med romraketten Unha-3 - ennå, sier atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, til Nettavisen.

- Behøver ikke å ta lang tid
Nord-Korea har allerede gjennomført to atomprøvesprengninger i henholdsvis 2006 og 2009. Etterretningsinformasjon tilsier at nordkoreanerne er godt på vei til å gjennomføre en tredje prøvesprengning.

- Det har lenge vært kjent fra satellittbilder at det har sett ut som Nord-Korea har gjort tekniske forberedelser til en ny prøvesprengning i det samme området som de har testet i to ganger tidligere. Derfor behøver det ikke ta lang tid før de kan teste igjen. I de to forrige testene ble det benyttet plutonium. Beholdningen av plutonium er nokså begrenset, så det kan hende de denne gangen vil teste en ladning basert på uran, sier Kippe.

- De to forrige testene var på henholdsvis under ett kilotonn, som var mislykket, og på to til fem kilotonn. Det er grunn til å tro at de forsøkte på fire kilotonn den første gangen. Dermed kan test nummer to ha vært vellykket hvis de forsøkte det samme da, sier Kippe.

- Vår erkefiende USA
I tillegg vil nordkoreanerne teste flere langdistanseraketter, ifølge det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

- Vi skjuler ikke det faktum at satellittene og langdistanserakettene vi vil skyte opp, og den kjernefysiske høynivåtesten vi vil utføre, er rettet mot vår erkefiende USA, het det i en uttalelse fra landets forsvarskommisjon torsdag.

FNs sikkerhetsråd besluttet onsdag å stramme inn sanksjonene mot Nord-Korea som en reaksjon på en nordkoreansk rakettoppskyting før jul. De nye sanksjonene ble vedtatt av et enstemmig Sikkerhetsråd, som også fordømte rakettesten.

- Håper de dropper testen
Bare noen timer etter avstemningen i New York erklærte Nord-Korea at landet ville styrke sin kjernefysiske slagkraft og trappe opp sitt atomprogram.

– Om Nord-Korea vil gjennomføre en test eller ikke, er opp til dem, sier den amerikanske Nord-Korea-utsendingen Glyn Davies.

Han legger til at USA håper regimet i Pyongyang dropper testen, og sier dette ikke er tiden for å øke spenningen på den koreanske halvøya.

FNs sikkerhetsråd har tidligere innført sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets atomvåpenprogram både i 2006 og i 2009. Men sanksjonene har så langt ikke hindret Nord-Korea i å utfordre verdenssamfunnet.

Resolusjonen i Sikkerhetsrådet onsdag ble betegnet som et nederlag for Nord-Korea fordi den fikk Kinas støtte. Kina er det nærmeste Nord-Korea kommer en alliert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere