*Nettavisen* Nyheter.

- Langt på vei til å bli en reell trussel

Foto: KNS (Afp)

Nord-Korea har tatt et stort steg på veien til å kunne true fastlands-USA med kjernevåpen.

24.01.13 21:31

(Nettavisen/NTB): Nordkoreanske myndigheter kom torsdag med et oppsiktsvekkende utspill om at de planlegger en atomprøvesprengning som er rettet mot USA.

Norsk atomforsker mener atomtrusselen mot USA kan være reell i framtiden.

- Med den vellykkede satellittoppskytningen før jul har Nord-Korea tatt et stort steg på veien til å kunne utvikle missiler som kan true fastlands-USA med kjernevåpen. De er imidlertid ikke helt i mål, og vi tror ikke de har utplassert den typen missiler - som er teknologisk ekvivalente med romraketten Unha-3 - ennå, sier atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, til Nettavisen.

- Behøver ikke å ta lang tid
Nord-Korea har allerede gjennomført to atomprøvesprengninger i henholdsvis 2006 og 2009. Etterretningsinformasjon tilsier at nordkoreanerne er godt på vei til å gjennomføre en tredje prøvesprengning.

- Det har lenge vært kjent fra satellittbilder at det har sett ut som Nord-Korea har gjort tekniske forberedelser til en ny prøvesprengning i det samme området som de har testet i to ganger tidligere. Derfor behøver det ikke ta lang tid før de kan teste igjen. I de to forrige testene ble det benyttet plutonium. Beholdningen av plutonium er nokså begrenset, så det kan hende de denne gangen vil teste en ladning basert på uran, sier Kippe.

- De to forrige testene var på henholdsvis under ett kilotonn, som var mislykket, og på to til fem kilotonn. Det er grunn til å tro at de forsøkte på fire kilotonn den første gangen. Dermed kan test nummer to ha vært vellykket hvis de forsøkte det samme da, sier Kippe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

- Vår erkefiende USA
I tillegg vil nordkoreanerne teste flere langdistanseraketter, ifølge det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

- Vi skjuler ikke det faktum at satellittene og langdistanserakettene vi vil skyte opp, og den kjernefysiske høynivåtesten vi vil utføre, er rettet mot vår erkefiende USA, het det i en uttalelse fra landets forsvarskommisjon torsdag.

FNs sikkerhetsråd besluttet onsdag å stramme inn sanksjonene mot Nord-Korea som en reaksjon på en nordkoreansk rakettoppskyting før jul. De nye sanksjonene ble vedtatt av et enstemmig Sikkerhetsråd, som også fordømte rakettesten.

- Håper de dropper testen
Bare noen timer etter avstemningen i New York erklærte Nord-Korea at landet ville styrke sin kjernefysiske slagkraft og trappe opp sitt atomprogram.

– Om Nord-Korea vil gjennomføre en test eller ikke, er opp til dem, sier den amerikanske Nord-Korea-utsendingen Glyn Davies.

Han legger til at USA håper regimet i Pyongyang dropper testen, og sier dette ikke er tiden for å øke spenningen på den koreanske halvøya.

FNs sikkerhetsråd har tidligere innført sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets atomvåpenprogram både i 2006 og i 2009. Men sanksjonene har så langt ikke hindret Nord-Korea i å utfordre verdenssamfunnet.

Resolusjonen i Sikkerhetsrådet onsdag ble betegnet som et nederlag for Nord-Korea fordi den fikk Kinas støtte. Kina er det nærmeste Nord-Korea kommer en alliert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.