RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Laptopen ble alltid plasssert så han kunne se

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller snakker med forsvarer Geir Hovland i Oslo tingrett mandag, hvor en mor står tiltalt for å ha drept datteren ved drukning. I bakgrunnen står hovedetterforsker Thomas Kvalnes.
Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller snakker med forsvarer Geir Hovland i Oslo tingrett mandag, hvor en mor står tiltalt for å ha drept datteren ved drukning. I bakgrunnen står hovedetterforsker Thomas Kvalnes. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Holdt datteren under rennende vann i springen.

OSLO (Nettavisen) Mandag startet rettssaken der en 28 år gammel kvinne står tiltalt for å ha mishandlet og drept datteren på et og et halvt år. Hun erkjenner straffeskyld for mishandlingen, men står fast ved at datterens dødsfall var en ulykke.

Politiet mener hun holdt datteren under vann i en bøtte slik at hun døde av skadene dagen etter, i oktober 2010. Det hadde også skjedd før.

- Det med bøtta skjedde én eller to ganger før det, sa hun.

Retten fikk høre en rystende forklaring fra den tiltalte kvinnen om vold og avstraffelser mot den lille jenta. Hun hevder at det var den 35 år gamle nettkjæresten fra London som ga instrukser for hvordan disiplinen skulle gjennomføres. Også han var til stede i retten mandag og skal gi sin forklaring senere.

Kontinuerlig chat

De to ble kjent på sosiale medier gjennom felles venner. Etter hvert reiste hun også til London for å møte mannen da kona hans var på ferie.

I retten fortalte hun om et kjæresteforhold der de hadde stort sett kontinuerlig kontakt på chatteprogrammer på nettet. 

Ifølge den tiltalte kvinnen så hadde han sterk kontroll over henne og de valgene hun tok i oppdragelsen av datteren. Hun var redd for å miste ham og for at oppdragelsen ble så svak at datteren ble for norsk. 

Plasserte laptopen så han fikk se

I innledningen til forklaringen fortalte hun også om voldtekt og gjentatte gruppevoldtekter utført av personer i det pakistanske miljøet i Oslo. En streng oppdragelse av datteren skulle skåne henne for disse opplevelsene. 

- Han introduserte det med slåing. Jeg satte meg mot i starten, men han sa at han hadde vært like streng mot lillesøster og kusiner, og de lever lykkelige liv. Han forsikret meg og klarte å overbevise meg om at dette er til jentas beste slik at hun ikke skulle oppleve noe av det jeg har opplevd. Jeg ville ikke at hun skulle oppleve noe vondt. Og selv om jeg gråt under disse metodene, kunne jeg si til meg selv at hun slipper overgrep og slipper å oppleve det jeg har opplevd, sa kvinnen.

Disiplineringen var gjentagende og ofte brutal. Flere ganger under forklaringen måtte hun ta til tårene da dommeren og aktor ba henne beskrive mishandlingen.

Retten fikk høre historier om at hvis datteren ikke oppførte seg, så kunne hun bli plassert ved middagsbordet og se på at storebroren fikk mat uten at hun fikk. Den ett år gamle jenta ble plassert i dusjen og dusjet i kaldt vann eller holdt fast under vasken på kjøkkenet mens hun fikk rennende vann i ansiktet. Kvinnen innrømmet også å ha tvunget datteren til flere ganger å tvinge datteren til å spise chilipulver fra en skje.

Holdt hodet under rennende vann

Ofte satt 35-åringen i London og la føringer for voldsbruken.

- Jeg turte ikke å gjøre noe uten samtykke fra ham.

- Jeg fikk beskjed om å ta hodet hennes under vann. Han kunne gi tips underveis om hvordan jeg skulle holde henne så hun ikke kunne bevege seg, sa hun og presiserte at vannet var lunkent.

På kjøkkenbenken stod laptopen med webkameraet vinklet mot springen, slik at han kunne holde et øye med hvordan avstraffelsen ble gjennomført. 

- Laptopen ble alltid plassert så han kunne se, sa hun.

Hun fortalte også i retten at de to diskuterte hvordan man skulle skjule mishandlingen for omverden.

Datteren på ett år ble for eksempel ikke sendt i barnehagen dersom hun hadde synlige blåmerker fra mishandlingen.

- Hvis hun hadde blåmerker som ikke kom fra mishandlingen, så gikk hun i barnehagen, sier hun. 

Kvinnens forsvarer Geir Hovland sier at han er svært imponert over kvinnens forklaring i retten. 


Imponert over forklaringen

Kvinnens forsvarer forteller at hun sliter med posttraumatisk stress etter voldtektene i ungdomstiden. Han er imponert over kvinnens forklaring som varte i flere timer og som dekket svært personlige og vanskelige ting hun har opplevd, foran en sal full av journalister og tilhørere. 

- Hun går nå til psykolog som jeg merker at hun har stor nytte av. Den forklaringen hun avga i dag tror jeg ikke at hun hadde greid for et halvt år siden, sier forsvarer Geir Hovland til Nettavisen.

Han forteller at det var en stor belastning for kvinnen å forklare seg i retten i dag. 

- På en måte så er det jo fryktelig belastende, på den annen side så er hun på en måte på bunn og med den historien hun har så tror jeg hun har hatt et behov for å forklare seg også. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere