RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lar meg ikke provosere av asylferie

IKKE BEKYMRET: - Det kan være mange grunner til at asylsøkere reiser hjem, som for eksempel for å hjelpe familien eller utføre politisk arbeid, sier Stein Bungum, daglig leder i Fossnes AS, som driver seks asylmottak. Foto: Elisabeth Løsnæs, Østlandsposten
IKKE BEKYMRET: - Det kan være mange grunner til at asylsøkere reiser hjem, som for eksempel for å hjelpe familien eller utføre politisk arbeid, sier Stein Bungum, daglig leder i Fossnes AS, som driver seks asylmottak. Foto: Elisabeth Løsnæs, Østlandsposten
Sist oppdatert:
Mottakssjef synes det er forståelig at asylsøkere med beskyttelsesbehov drar på tur til hjemlandet.

- Det kan man ikke bli provosert av, sier Stein Bungum, daglig leder i selskapet Fossnes AS, som driver seks asylmottak.

Bungum deler dermed ikke bekymringen til Bodø mottakssenter, som slår alarm om at asylsøkere med beskyttelsesbehov drar på ferie til hjemlandet.

«Hvor farlig er det egentlig i hjemlandet som gjør at man kvalifiserer for opphold når man bare etter noen måneder kan returnere dit på ferie?», skriver returrådgiver Beate Klette i et brev til justisminister Anders Anundsen (Frp), ifølge Klassekampen.

 Les også: Får innvilget asyl – drar til hjemlandet på ferie

- Folk reiser til hjemlandet

Nettavisen har kontaktet asylmottak rundt om i landet, for å høre om de har hatt asylsøkere som har reist på ferie - og om de deler Klettes bekymring.

- Jeg er også helt overbevist at noen asylsøkere med opphold reiser til hjemlandet etter at de har fått oppholdstillatelse, sier Bungum, som driver asylmottak i Fossnes, Drammen, Larvik, Moss, Porsgrunn og Tønsberg.

Han mener imidlertid at det ikke er noen grunn til bekymring.

- Det er ikke noe å være bekymret for. Hun kritiserer systemet, men systemet har tatt stilling til dette for lenge siden, sier Bungum. 

Les også: - Uholdbart at asylanter reiser hjem på ferie

- Er det slik virkeligheten er?

Han tror det er mange grunner til at asylsøkere ønsker å reise hjem.

- Det kan være mange grunner til at de reiser hjem, som for eksempel for å hjelpe familien eller utføre politisk arbeid. Man trenger ikke nødvendigvis å snakke om ferie, vektlegger Bungum, og fortsetter:

- Hvis du reiser fra Afghanistan til Norge fordi du er forfulgt, så reiser du også fra noe. Det er også en del av deg. At man da i en tryggere periode reiser hjem for å støtte opp om familie selv om det er forbudt, det kan man ikke bli provosert av, annet enn for at det ikke er tilltatt, sier han.

FERIE?: Asylmottak rundt om i landet har ulike erfaringer med at asylsøkere reiser til hjemlandet eller nabolandet for å treffe familie eller gjøre andre ting.


Han karakteriserer holdningen til den ansatte på mottaket i Bodø som unyansert.

- Jeg føler det er ment provoserende, at her kommer de som trenger beskyttelse og drar hjem på ferie. Men det er kanskje ikke helt slik virkeligheten er? Det kan hende de drar hjem med hjertet i halsen, men gjør det fordi de mener det er helt nødvendig, sier han.

Bungum tviler dessuten sterkt på at UDI vil klare å få oversikt over hjemreisene.

- Det er klin umulig å få en oversikt over. Du kan gå inn i et land, og ingen får vite det. Det vil være en illusjon å tro at UDI vil få greie på i hvilket omfang dette skjer.

Les også: Tybring-Gjedde med harde asylkrav

- Har ikke hørt at de reiser hjem

Mottaksleder Tone Ødegaard ved Dovre statlige mottak for asylsøkere i Oppland, kjenner imidlertid ikke til at asylsøkere reiser hjem på ferie.

- Vi har aldri hørt at de reiser hjem til hjemlandet sitt, men at de reiser til nabolandet for å møte familie der, sier Ødegaard til Nettavisen.

Hun anslår at det er mellom tre og fem personer fra asylmottaket som hvert år reiser til et naboland.

- Men om de reiser videre til hjemlandet sitt kan godt være, legger hun til.

Dovre statlige mottak har 120 plasser, og det bor mellom 10 og 15 nasjonaliteter ved mottaket.

- Det skal jo ikke skje at de reiser til hjemlandet, for det står i passet deres at de kan reise til alle andre steder bortsett fra til hjemlandet. Så jeg er litt overrasket over at det skjer, sier Ødegaard.

- Reiser hjem blir ikke innvilget

Heller ikke ved Hemsedal statlige mottak i Buskerud har de opplevd at asylsøkere som har fått innvilget opphold reiser til hjemlandet.

- UDI har jo strenge permisjonsregler så lenge de bor i et mottak, så tiden vi kan innvilge permisjoner fra mottak er begrenset, sier mottaksleder Gry Herland til Nettavisen.

Herland forteller at de bare innvilger permisjoner i skoleferiene.

- Jeg mener at alle de som har fått innvilget opphold og fremdeles bor på mottak, at deres største oppgave er å lære seg norsk. Så jeg innvilger ingen ferie utenom skoleferiene. Da må de være særdeles alvorlige ting, sier hun, og påpeker:

- Men å reise hjem blir ikke innvilget. Hvorfor skal de da ha asyl om de reiser hjem til hjemlandet på ferie? undres hun.

- Det kan ikke jeg ha kontroll på

Herland forteller at de som har fått oppholdstillatelse, kan søke om en måned «fri» på sommeren.

- Men om de har søkt om å reise til Oslo, og velger å reise et annet sted, kan ikke jeg har kontroll på, sier hun.

Hun påpeker at de uansett har kontaktinformasjon på alle som er ute av mottaket, i tilfelle det kommer viktige brev og de må nås på telefon.

- Klart det er lettvint å sende folk på ferie. Da har du mindre folk i huset, men mens de venter på bolig er hovedoppgaven å lære norsk, sier mottakslederen.

- Er du overrasket over bekymringsmeldingen fra Bodø?

- Nei, jeg synes det er veldig viktig at vi setter fokus på det. Om det er et problem er det viktig at vi alle blir bevisst på hvilken former for utnyttelse av systemet som finnes, og at vi slår ned på det, sier Herland.

Les også: - Frp kommer til å tape asylpolitikken

- Utenfor asylmottakets ansvar

Unni Mydland, mottaksleder ved Lund Asylmottak i Rogaland, påpeker at årsaken til at en person har søkt asyl, har mye å si for om de kan reise hjem.

-Det er en vesentlig forskjell på de som får opphold av humanitære årsaker og de som får opphold på grunnlag av et beskyttelsesbehov. De med humanitære begrunnelser har lov til å besøke hjemlandet, sier Mydland.

Hun sier dessuten at asylmottaket ikke har kontroll på de som har fått innvilget asyl.

- De med innvilget asyl blir bosatt i en kommune, og vil falle utenfor asylmottakets ansvar, sier hun.

Mottaksleder Maria Sadowska ved Bømlo Mottak i Hordaland, forteller at de får svært få søknader fra asylanter om å reise til et annet land.

- I løpet av fem år har jeg kun hørt om ett tilfelle hvor en med innvilget asyl har søkt om å reise til et annet land for å møte familien. I dette tilfellet ønsket personen å besøke sitt hjemlands naboland, sier Sadowska til Nettavisen.

- Bekymret for tvangsekteskap

Ved Harstad statlige asylmottak er bekymringen en annen enn hjemreiser.

- Vi har ikke hatt problematikken hos oss. Men en stor bekymring er utreiser til naboland, tilknyttet tvangsekteskap eller omskjæring for jenter, sier mottaksleder Eli Skoglund, og legger til:

- Slike handlinger kan utføres også i et naboland. Vi har ikke opplevd dette på vårt mottak, men vi vet at det skjer, hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere