RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

- Lav rente er krisetegn

Sist oppdatert:
- Det er tegn til bedring i økonomien, men også faresignaler, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV) da hun forklarte statsbudsjettforslaget.

Politikken virker. Veksten tar seg opp. Det var budskapet fra finansminister Kristin Halvorsen (SV) da hun gjorde rede for regjeringens forslag til nytt statsbudsjett på en pressekonferanse tirsdag.

Les mer om statsbudsjettet på regjeringen.no

Advarer folk med boliglån
Likevel fant hun grunn til å advare: Det er fortsatt stor usikkerhet om den økonomiske situasjonen, og den lave renta betegnet hun som et krisetegn.

- En så lav rente på 1,25 prosent gjør at mange glemmer hva som er et normalt rentenivå. Et så lavt rentenivå er et tegn på krise i økonomien, sa Halvorsen på pressekonferansen. Hun oppfordret folk til å legge et normalt rentenivå på 5-6 prosent til grunn når de vurderer hva slags boliglån de kan håndtere.

- Vi er nå i en situasjon der vi kan se i forhold til våre handelspartnere at annet kvartal er litt bedre enn forventet. Vekstanslaget for 2009 er moderat oppjustert, uttalte statsråden.

Hun sier hun forventer at arbeidsløsheten vil øke i 2010. Hun understreket at det fortsatt er betydelig usikkerhet om den økonomiske situasjonen.

Redusert frykt for tilbakeslag
- Men risikoen for et kraftig tilbakeslag i norsk økonomi er mindre enn tidligere, ifølge Halvorsen.

Finansdepartementet har oppjustert sitt vekstanslag for 2010. Bakgrunnen er økt etterspørsel fra husholdningene, høyere oljeinvesteringer og økt eksport.

- Urettferdig ligningsverdi
En ny boligbeskatning som ifølge regjeringen skal slå mer rettferdig ut er en av nyhetene i statsbudsjettforslaget.

På pressekonferansen trakk Kristin Halvorsen fram to eksempler fra Oslo på skjevhetene i dagens system med fastsetting av ligningsverdi. Eksempelet viste en leilighet på Frogner med prisantydning på 19 millioner kroner og ligningsverdi på 197.940 kroner, altså en ligningsverdiandel på beskjedne 1 prosent og en leilighet på Mortensrud med prisantydning 2.950.000 kroner og en ligningsverdi på 885.000 kroner, altså en andel på 30 prosent.

Se Kristins regneeksempel her

- En så stor urettferdighet kan man ikke videreføre når man først er klar over den, uttalte Halvorsen på pressekonferansen.

«Svakt ekspansivt»
- Du bruker mer oljepenger nå enn Frp sier de hadde turt å gjøre. Er dette et veldig ekspansivt budsjett? lød et av spørsmålene til finansministeren på pressekonferansen.

- Nei, dette er et svakt ekspansivt budsjett, svarte Halvorsen, en beskrivelse hun gjentok flere ganger.

- Ikke store kutt
- Hvor kutter dere på dette statsbudsjettet? spurte en annen journalist.

- Vi nuller ut mange av tiltakspakkene som ligger inne, men det er ikke store kutt. Derimot er det betydelig lavere økninger på mange budsjettområder enn mange ønsker seg. Men det er ikke store grep når det gjelder kutt på dette statsbudsjettet, svarte Halvorsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere