*Nettavisen* Nyheter.

- Ledelsen ansvarlig for triksning

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Helt uakseptabelt å skyve ansvaret ned på de ansatte, mener lederen i helse- og sosialkomiteen om sykehusskandalen.

08.04.10 15:56

Torsdag kom en knusende rapport som peker på flere alvorlige feil og mangler ved Sykehuset Akser og Bærum, noe som har fått alvorlige konsekvenser for tre personer.

- Sykehusets egen gjennomgang har så langt avdekket at feil hos oss har ført til at tre pasienter sannsynligvis har fått forkortet sin levetid, skrev Vestre Viken helseforetak i en pressemelding torsdag kveld.

Det var i fjor høst at det ble oppdaget flere enkelttilfeller der pasienter ved Kirurgisk poliklinikk ved Sykehuset Asker og Bærum ikke var kalt inn til undersøkelse eller kontroll, og at det hadde blitt trikset med datoer for når pasientene skulle kalles inn.

Les også: Her er den knusende sykehusrapporten

- Det er helt uakseptabelt
Lederen av helse- og sosialkomiteen, Bent Høie (H), reagerer kraftig på den siste utviklingen i saken.

- Det er helt uakseptabelt, og jeg mener helseministeren må vurdere styret og ledelsen ved sykehuset i forhold til dette, sier Høie til Nettavisen.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Stykkpris kan være farlig

- Ikke ansattes ansvar
Sykehusdirektøren går også fredag ut og sier at han åpner for at ansatte kan sparkes som følge av datotriksningen, skriver VG. Dette mener Høie blir helt feil.

- Jeg mener det er helt uakseptabelt å skyve ansvaret ned på de ansatte, for rapporten konkluderer med at det ikke er enkelpersoners svikt, men en organisasjonssvikt. Dette er ledelsens ansvar, sier han.

Høie mener man ved sykehuset har satt de ansatte i en helt umulig situasjon.

- Det som gjør meg opprørt er når man leser denne rapporten, så ser man klart at her har man satt ansatte i en helt umulig situasjon, i og med at man ikke har fått tilstrekkelig opplæring og ikke har hatt tilstrekkelig ressurser i forbindelse med omlegging av systemet.

- Jeg mener det er ledelsens ansvar når en i en organisasjon utvikler en oppfatning om at det er greit å manipulere med pasientsikkerheten for å oppnå økt resultat, sier Høie bestemt.

Her er hele rapporten (PDF-fil)

- Kommer til å følge med
Høie sier han kommer til å følge nøye med på hva som skjer videre med den alvorlige saken.

- Jeg kommer til å følge med på hva helseministeren gjør, og så får vi vurdere over påske hva hun har gjort eller ikke gjort, sier han.

Vestre Viken helseforetak beklaget torsdag kveld det som nå har kommet fram.

- Jeg beklager sterkt overfor de pasientene som er rammet og deres pårørende. Vi som jobber i helsetjenesten er her fordi vi ønsker å hjelpe mennesker. Når vi svikter og det får alvorlige konsekvenser for enkeltmennesker, er det tungt for alle involverte og det gjør dypt inntrykk, sa Erik Omland, administrerende direktør i Vestre Viken helseforetak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.