*Nettavisen* Nyheter.

- Legene bør finne seg en annen jobb

BØR SLUTTE: Aps stortingsrepresentant Torgeir Michaelsen mener fastleger som ikke vil henvise kvinner til abort, bør finne seg en annen jobb. Foto: (Scanpix)

Harde fronter i Stortinget om reservasjonsretten.

27.02.14 14:16

Det var torsdag en heftig debatt i Stortinget om regjeringens omstridte forslag om en reservasjonsrett for fastleger ved henvisning av kvinner til abort.

- Dette er en sak som nesten splitter denne salen på midten. Jeg har sjelden vært borti en sak i løpet av mine 10 år på Stortinget som har skapt et så stort engasjement, sa stortingsrepresentant Torgeir Michaelsen (Ap).

- Finn en annen jobb
Bakgrunnen for dagens debatt er et forslag fra SV, om å ikke innføre reservasjonsretten.

- Jeg forstår at dette kan være vanskelig for mange, og at fastleger kan ha samvittighetskvaler når man står overfor vanskelige valg. Men da må vi som politikere avgjøre hva som skal veie tyngst, sa Michaelsen.

Han var tydelig på hva leger som nekter å henvise kvinner til abort, bør gjøre.

- Kvinners rett til helsehjelp står foran legers samvittighetskvaler. Da bør man rett og slett finne seg en annen jobb, sa han.

Michaelsen gikk også hardt ut mot Høyres partipisk.

– Jeg vil oppfordre alle til å stemme ut fra sin samvittighet. Det er litt pussig for mange å oppleve at i en sak som nettopp omhandler samvittighetsspørsmål for en yrkesgruppe, så skal altså ikke de som selv har samvittighetskvaler i denne saken få lov til å stemme etter sin egen samvittighet, sa han.

3 av 4 nordmenn sier nei
Motstanden mot reservasjonsretten er nå stor i befolkningen.

En undersøkelse Nettavisen presenterte tirsdag, viste at hele 3 av 4 nordmenn er mot regjeringens forslag.

Helseminister Bent Høie (H) forklarte den store motstanden med at det er skapt et feil inntrykk av saken.

- Det handler også om at det inntrykket som er skapt av den ordningen til dels fremstilles som om det er en omkamp om retten til selvbestemt abort, og det er det jo ikke, sa Høie til Nettavisen.

Les også: Nordmenn sier blankt nei til reservasjonsrett

- Tror du at kvinner ikke vet hva de mener?
Nettavisens undersøkelse ble også tema i debatten torsdag.

- MMI-undersøkelsen utført av Nettavisen publisert tirsdag viser at 3 av 4, 73 prosent, er i mot forslaget fra regjeringen om å la fastleger nekte henvisning til abort, sa Aps stortingsrepresentant Lene Vågslid.

Vågslid spurte Høyres stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen om hun tror som helseministeren, at kvinner ikke vet hva de selv mener.

- Igjen og igjen hører vi både regjeringsmedlemmer og representanter fra Høyre si at det er «inntrykket som er skapt» som er årsaken til det og at folk ikke forstår hva saken egentlig handler om. Jeg tror ikke folk har så vanskelig for å forstå. Jeg tror at folk flest mener kvinner skal få den hjelpa de har krav på av fastlegen sin, sa Vågslid.

Klikk på bildet for å forstørre.

SIER NEI: Aps stortingsrepesentant Lene Vågslid spurte Høyre i debatten om de tror kvinner ikke vet hva de mener, og viste til Nettavisens undersøkelse om reservasjonsretten. Foto: Arbeiderpartiet


Les også: - Synd at Høie tror at kvinner ikke vet hva de mener

- Jeg får ikke svar på spørsmålet
Trøen påpekte at forslaget nå er ute på høring, der alle kan ytre seg.

- Det er ikke tatt en beslutning i Oslo som blir tredd nedover hodet på folk. Saken skal vedtas i Stortinget senere, sa hun.

Ap-representanten var imidlertid ikke fornøyd med svaret.

- Jeg opplever ikke at jeg får svar på spørsmålet mitt. Jeg spør en gang til. Tror representanten at kvinner som svarer på denne undersøkelsen ikke vet hva de mener?

- Det tror ikke jeg heller. Jeg tror kvinner vet hva det handler om. Det jeg er opptatt av er at vi skal ivareta to hensyn. Vi skal ivareta kvinners rettigheter fullt ut, og at vi kan gi leger frihet i dete viktige samvittighetsspørsmålet for de få legene det handler om, sa Trøen.

Vågslid var klar i sin tale om hva hun mener om forlaget.

- Dette er grums fra fortida, mente hun.

- Grenser til uredelig fra Høyre
SVs stortingsrepresentant Snorre Valen gikk også til krafig angrep på Høyre.

- Hvkilen herlig ironi i at Høyre, partiet som partipisker dette gjennom i Stortinget i strid med sitt eget landsmøtevedtak. Og nå later de som at dette er en kjempeidé. Det er grenser til fullstendig uredelig, sa Valen.

Han gjentok spørsmålet fra Vågslid.

- Hva er det Høyre og Trøen har fått til, som 73 prosent av norske kvinner ikke har forstått?

- La meg først korrigere. Høyre er mot en reservasjonsrett for leger. Det har vi vært lenge. Det er ikke det saken handler om, saken handler om en reservasjonsmulighet, sa Trøen, og la til:

- Jeg er helt overbevist om at kvinner forstår dette. Derfor ser vi også at kvinner er veldig bevisst på hvor de søker hjelp, sa hun.

Brukte Høies innlegg
I debatten leste SV-leder Audun Lysbakken opp et innlegg helseminister Bent Høie skrev før han ble statsråd, der han argumenterte mot en reservasjonsrett.

- Jeg synes det fortjente å bli gjentatt nå. Jeg kunne ikke formulert det bedre selv, sa Lysbakken.

Han påpekte at det er frivillig å være fastlege i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hensynet til kvinnene skal være avgjørende for utforming av forslaget. Når høringsfristen er ute vil høringuttalelsene bli vurdert nøye, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

- Vi skal respektere legene som synes det er vanskelig å henvise til abort, sa Bent Høie, som også takket Lysbakken for at han brukte hans tidligere innlegg.

- Hensynet til kvinnene skal være avgjørende for utforming av forslaget. Når høringsfristen er ute vil høringuttalelsene bli vurdert nøye, sa Høie.

Han påpekte at det er et klart flertall på Stortinget for at det skal etableres en reservasjonsrett.

Høie: - Ikke gjort helomvending
Høie avviste imidlertid at han har gjort en helomvending fra tidligere standpunkter.

– Høyre har alltid vært opptatt av å balansere kvinners rettigheter opp mot legers mulighet til å ivareta sin samvittighet. Tidligere handlet debatten om en reservasjonsrett som ga leger uten vilkår en individuell rettighet til å reservere seg uansett om det gikk ut over kvinnen eller ei. Dagens debatt handler om å sette kvinnens rettigheter først, og deretter åpne for en mulighet for den enkelte fastlege, repliserte Høie.

Han mener regjeringens forslag er en styrking av kvinners rettigheter sammenlignet med dagens praksis.

– Enkelte leger har i dag i praksis reservert seg. Til nå har det skjedd uten et regelverk som stiller krav til hvordan pasienten skal informeres eller hvordan pasienten skal få oppfylt sine rettigheter, det rydder vi nå opp i, sa Høie.

Avtale med KrF
Det svært omstridte forslaget om reservasjonsmulighet var et resultat av en spesialavtale mellom regjeringspartiene og KrF under regjeringssonderingene i fjor høst. Forslaget fra regjeringen ligger nå ute til høring og skal behandles i Stortinget til høsten.

- Det er ikke greit at leger ikke gjør hele jobben sin, slo SVs stortingsrepresentant Karin Andersen fast i debatten.

SVs forslag ble torsdag ettermiddag nedstemt i Stortinget, med 48 mot 61 stemmer. Alle Høyres representanter stemte mot.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.