*Nettavisen* Nyheter.

- Leger kan miste jobben

MØTER MOTSTAND FRA GRASROTA: Helseminister Bent Høie (H) møter stor motstand i reservasjonssaken. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Helseminister Bent Høie (H) truer med sparken dersom leger ikke følger loven om reservasjonsrett.

19.03.14 09:43

Helseministeren sier til Dagbladet at han nå ønsker å gi kommunene et kontrollansvar som kan føre til at leger som begår lovbrudd, kan miste jobben. Kontrollregimet skal være svært strengt.

– Hovedhensikten er å røyke ut og få fram hvilke leger som reserverer seg mot alt fra p-piller og assistert befruktning til abort, og som har så sterke motforestillinger mot abort at de ikke vil ha samtaler om det eller henvise til det, sier Høie.

Han sammenligner forbud mot reservasjon med forbudstiden i mellomkrigsårene. Da spritvirksomheten ikke opphørte, men gikk under jorden.

– Ved å regulere reservasjonsmuligheten strengt sikrer vi åpenhet og muligheten til å reagere hvis noen bryter lovverket, sier han.

Gerd-Liv Valla: - Slutt å skremme oss!
Arbeiderpartiet: - Vi skremmer ikke

Ap: Ingen endring
Slik regelverket er nå, har fylkeslegene ingen oversikt over hvor mange leger som reserverer seg. Kommunene vet heller ikke alltid hva som foregår. Nå skal kommunene sende kopi av alle reservasjonsavtaler til fylkesmannen, og ha ansvar for kontroll og oppfølging.

– Det er i realiteten intet nytt i disse såkalte endringene i forslaget. Kontrollmyndighetene og sanksjonsmulighetene han trekker fram ligger allerede i dagens regelverk, framholder helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet overfor NTB.

Han mener helseministeren bare skaper ytterligere forvirring rundt forslaget som fortsatt er ute på høring.

– Høie sier han skal røyke ut reservasjonslegene, men kommer ikke med noen nye forslag for å få det til, sier Micaelsen.

Les også: To av tre sier nei til reservasjonsrett

H: Flere endringer
Det er tredje gang helseministeren justerer forslaget etter at det ble sendt ut på høring. Først åpnet han for å gå bort fra kommunal vetorett, deretter gikk han for å endre teksten som sier at reservasjonslegene ikke trenger å svare den gravide på hvor langt hun er på vei.

– De mange reaksjonene tyder på at det er riktig og viktig med en bred høring, sier Bent Høie.

Ikke uventet konkluderer Micaelsen halvveis ut i høringen med at Høyre bør sette seg ned sammen med Kristelig Folkeparti og reforhandle avtalen som har resultert i det omstridte forslaget.

– Han bør heller konsentrere seg om å få kommunene og Staten helsetilsyn til reelt å reagere overfor legene som bryter loven, sier han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag