RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Leger tar ikke kviser alvorlig nok

Depresjoner og selvmordstanker er dobbelt så vanlig blant ungdom med kviser, viser forskning. – Legene må ta problemet mer alvorlig, sier spesialist Turid Thune.

(SIDE2): Turid Thune kjenner problemet med kviser og ungdom godt – både som allmennlege og hudspesialist.

Nå viser en undersøkelse fra Oslo at kviser gir større problemer enn vi har trodd hos den som har dem. 400 ungdommer er med på undersøkelsen, som viser en klar sammenheng mellom kviser og psykiske plager som depresjoner og angst, skriver forskning.no.

Saken er levert av Bergensavisen.

Sliter også sosialt
Mange unge med kviser sliter også sosialt. De har mindre kontakt med venner, trives dårligere på skolen og har færre intime relasjoner enn andre på samme alder, viser undersøkelsen.

14 prosent av alle ungdommer har moderate eller alvorlige problemer med kviser.

Hudspesialist Turid Thune sier det ikke er noe som tyder på at den samme situasjonen ikke også gjelder for Bergen.

Mandag stiller Thune til nettmøte på BA.no. Send inn dine spørsmål nå!

Ikke hjelp
Mens barn kan få gratis tannregulering for å få finere tenner, gjøres det ingen ting med barns hud.

Thune mener informasjon om at det finnes dokumentert effektive midler mot kviser, ikke kommer fram til barna eller foreldrene deres.

– Holdningen er at dette er «noe alle har». Ungdommer som sliter med kviser får derfor ikke hjelp. De oppsøker i stedet parfymerier for å kjøpe dyre kremer som ikke har noen virkning, eller som til og med kan virke mot sin hensikt, sier Thune.

Enkle midler
Hun sier det er enkle måter å få bort kviser på.

Derfor anbefaler hun ungdom å gå til fastlegen med foreldrene.

– Fastlegene skal vite om enkle og effektive preparater mot kviser. De kan skrive ut midler til dem som har moderate plager. Eksperter bør ta seg av de andre, sier Thune.

- Kan få psykiske arr
– Jo tidligere man tar fatt i kviseproblemene hos de unge, jo mindre er faren for varige skader, sier Thune.

– Det er ofte slik at ungdom kommer så sent til behandling at de har fått betydelige arr som det er vanskelig å kvitte seg med, forteller hun.

Arrene kan sitte i ansiktet hele livet, men Thune sier at man nå har kommet i gang med laserbehandling av de største arrene.

Forsker Jon Anders Halvorsen har ledet arbeidet med den ferske undersøkelsen i Oslo. Han ser også andre problemer med manglende behandling av kviser, eller akne, som er den medisinske betegnelsen.

– Med mye akne kan unge få arr i ansiktet og øvre del av kroppen som de plages med resten av livet. Noen får også psykiske eller sosiale arr, som kan plage dem livet ut, sier Halvorsen til forskning.no. Han peker også på at man i ungdomstiden tar viktige valg.

– Vi kan lett tenke oss at unge gjør valg knyttet til utdanning og arbeid som er påvirket av hvordan de har det. Også slik kan kviser få varige konsekvenser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest