- Legevakten sendte hjem min syke datter (6) tre ganger på rad

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

På Volvat derimot, fant de raskt ut hva slags sykdom som hadde rammet jenta.

06.02.13 14:13

OSLO (Nettavisen): Den siste måneden har rekordmange nordmenn blitt influensasmittet, noe som har ført til lange køer ved flere av landets legekontorer. Mange venter i timevis for en rask konsultasjon. Litt for raskt, mener enkelte.

- De var slurvete og lite grundige, sier småbarnsmoren fra Oslo. Hun har ingen tillit til legene på Oslo legevakt og Aker Legevakt som undersøkte og sendte hjem hennes syke seksåring - tre ganger på 20 dager.

OPPLEVD LIGNENDE ELLER TIPS TIL ANDRE SAKER? KONTAKT HENRIK.ARNEBERG@NETTAVISEN.NO/ TLF 986 52 678

- Advarer andre foreldre
Først da hun oppsøkte en privat klinikk kom svaret på hva slags sykdom datteren hadde pådratt seg. Det var en kraftig lungebetennelse som måtte behandles raskt med pencilin.

- Hadde jeg ikke dratt til Volvat så kunne datteren min, som har sterk astma, i verstefall dødd. Vi har brukt masse tid, penger og krefter på noe som kunne vært løst langt raskere, sier moren, som på grunn av sin jobb i helsevesenet ikke ønsker etternavn eller bilde i avisen.

Hun vil likevel fortelle sin historie for å advare andre foreldre mot å stole blindt på enkelte legers anbefalinger. Saken skal klages inn i til Norsk pasientskadeerstatning.

Foto: Henrik Arneberg

- Blod i urinen
Det hele startet da datteren ble dårlig i desember i fjor.

- Hun hadde begynt å hoste stygt, hadde feber og kastet opp. Jeg var bekymret for at datteren min kunne ha fått svineinfluensa og oppsøkte derfor legevakta på Aker. Her ble det tatt CRP-prøver som ikke viste spesielt høye verdier. Det ble også tatt urinprøver som viste litt blod i urinen i. Jeg ble da bedt om å kontakte fastlegen, sier moren til Nettavisen.

Fastlegen opplyste på sin side at at hun måtte vente i 10 dager før det var aktuelt å foreta seg noe. Hun fikk beskjed om å vente og se om tilstanden ble bedre. Det gikk motsatt vei for den seks år gamle jenta.

- Sykdommen gikk aldri over og en kveld fikk hun høy feber. Vi dro da til Oslo legevakt klokken 01 på natten. Her satt vi til klokken 05 om morgenen. Da det endelig ble vår tur tok legen en ny CRP-prøve og sendte oss hjem. Jeg ble fortalt at det mest sannsynlig var en virusinfeksjon og at det var noe som gikk om dagen, sier hun oppgitt.

I løpet av det neste døgnet økte feberen til seksåringen og da datteren lå slått ut med feber på 40 °C valgte moren på nytt å oppsøke legevakten på Aker. Igjen fikk hun beskjed om at det trolig var snakk om en ufarlig virusinfeksjon.

- Legen tok ikke noen prøver og sendte oss hjem. Det ble lyttet litt på datteren min og fortalt at det mest sannsynlig var en virusinfeksjon og ikke noe å engste seg for, forteller småbarnsmoren.

Skyhøye bakterieverdier
Hun slo seg likevel ikke til ro med svaret fra Legevakten på Aker og valgte neste dag å ta med datteren til privatklinikken Volvat. Det viste seg å være et klokt valg.

- Jeg følte hele tiden at det var noe galt. I tillegg til feberen hostet hun mer enn tidligere. Da vi dro til Volvat ble det tatt blodprøve, influensatest, urinprøve, CRP-test og røntgen. Det ble påvist at datteren min hadde lungebetennelse og skyhøye CRP-verdier på 300 (normal verdi er under 10). Legebesøket på Volvat kostet 3000 kroner, men jeg er utrolig glad jeg dro og sjekket henne, sier moren.

Datteren begynte umiddelbart på penicillinkur. Etter 20 dager med feber, hosting, oppkast og bekymring ble hun feberfri etter en dag på penicillin.

Moren reagerer på flere ting i etterkant av hendelsen.

- Jeg reagerer på både ventetiden og det at legene faktisk ikke er grundige nok når man først kommer inn. Det virker som de gir et standardsvar til alle. Hadde de tatt røntgen ville de mest sannsynlig kunne oppdaget at datteren min hadde lungebetennelse på et tidligere tidspunkt. Det burde også blitt tatt en ny CPR-test den siste gangen vi var på Legevakta på Aker. Den ville vist at hun hadde altfor høye verdier. At hun ble sendt hjem tre ganger før lungebetennelsen til slutt ble oppdaget hos en privatklinikk er for dårlig, sier hun.

- Hvordan mener du de bør reagere?

- De bør høre på hva pasientene sier. Jeg og datteren min har brukt masse tid, penger og krefter unødig. I tillegg er det også ekkelt å tenkte på at hun i verste fall kunne dødd, dersom jeg ikke hadde dratt på Volvat, sier moren.

Volvat: - Alvorlig tilstand
Sjeflege og administrerende direktør Christian W. Loennecken ved Volvat Medisinske Senter sier til Nettavisen at de ikke kommenterer enkeltsaker. Han vil heller ikke kommentere behandlingen moren fikk av legene på Aker og Oslo Legevakt.

Likevel sier han at CRP-test nok er vanlig å ta i de fleste tilfeller med uttalte symptomer.

- En ubehandlet lungebetennelse kan utvikle seg i alvorlig retning, men også her vil flere forhold komme inn, alder, annen grunnsykdom, type bakterier og lignende. En fullt utviklet lungebetennelse er en alvorlig tilstand i seg selv og særlig for de aller yngste og eldste pasientene. En CRP-verdi på 337 er betydelig forhøyet og indikerer en kraftig infeksjon. Volvat har for øvrig som praksis at de som henvender seg til oss med ønske om undersøkelser og vurdering får det, sier han til Nettavisen.

Helseetaten: - Vil ikke kommentere
Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Helseetaten, som er ansvarlig for Legevakt Aker og Legevakt Oslo.

Kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen skriver i e-post at Helseetaten ikke svarer ikke på enkeltsaker i media. De vil heller ikke besvare Nettavisens spørsmål på generelt grunnlag.

- Vi vil derimot oppfordre personen det gjelder å sende en klage, som vi deretter vil behandle og besvare, sier han.

- Hun er villig til å oppheve taushetsplikten, slik at de aktuelle legene kan svare?

- Vi svarer fortsatt ikke på saker i media/offentlig. Personen det gjelder vil få et svar direkte hvis hun sender en klage til oss, opplyser Ekker Larsen.

Har du opplevd lignende erfaringer? Diskuter saken under:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag