- Legg ned lensmannskontorene

FORHISTORISK: Tidligere politioverbetjent i Oslo, Finn Abrahamsen, mener lensmannskontorene er forhistoriske og kan legges ned.

FORHISTORISK: Tidligere politioverbetjent i Oslo, Finn Abrahamsen, mener lensmannskontorene er forhistoriske og kan legges ned. Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

- Det er en gammel etterlevning, sier tidligere politioverbetjent.

23.02.15 10:47

Regjeringspartiene og Venstre er enige om å kutte antall politidistrikt fra 27 til 12, men også antall lensmannskontorer skal reduseres.

Tidligere politioverbetjent i Oslo, Finn Abrahamsen, mener man like godt kan legge ned alle lensmannskontorene.

- Det er bare å få lagt dem ned, sier Abrahamsen.

Les også: Slår alarm om det nye politikartet

- Gammel historie
Ifølge politireformen blir det flere tjenestesteder enn politianalysens anbefaling om 210 steder. I dag har politiet 354 tjenestesteder og lensmannskontorer.

Slik blir de ny politidistriktene inndelt, ifølge politireformen. Foto: Faksimile (Regjeringen)

- Lensmannskontorene bør legges ned, og i stedet ha ambulerende patruljer. Folk vil da ha politi i de samme områdene, sier Abrahamsen til Nettavisen.

Han sier lensmannskontorene rett og slett er forhistoriske.

- Lensmannskontorene er en etterlevning av en gammel historie. Vi er ikke der lenger, sier han.

Abrahamsen mener det holder med politistasjoner.

- De må nok etablere noen ekstra politistasjoner om man legger ned dette, men jeg mener politiekvaliteten blir bedre om man gjør det, sier han.

- Politiet blir ikke borte
Abrahamsen påpeker at mange av lensmannskontorene likevel ikke er tilgjengelige etter klokken 14.

- Det er jo noen som tror at dersom man legger ned lensmannskontoret så blir politiet borte, men det blir jo ikke det. Det er mennesker som sitter der og ikke har vært utenfor distriktet sitt i hele sitt liv, hevder han.

Han påpeker dessuten at vi for lengst har fjernet adelstitler.

- Men akkurat denne henger vi igjen med. Om de kaller det et lensmannskontor eller politistasjon er akkurat det samme, sier Abrahamsen.

Les også: Her er ekspertenes «dødsliste» over politi-Norge

FÆRRE HOVEDKVARTER: Her er det nye politikartet med 12 politidistrikt. 15 byer og tettsteder er markert med en «x» foran navnet, som høyst sannsynlig mister politimesteren fra nyttår av. De andre stedene markert med en hake vil trolig bli de nye hovedkvarterene. Grafikk: Jørgen Jacobsen Foto: Grafikk: Jørgen Jacobsen (Nettavisen)


- Viktig å rydde opp

Selv mener Abrahamsen at det hadde vært mest naturlig med 10 politidistrikt, men han sier det viktigste er å få ryddet opp i politi-Norge.

- Det er på tide å gjøre noe, sier han.

Men om han hadde fått bestemme, hadde han gjort noe annerledes.

- Jeg ble skuffet da jeg så at man ikke slo Oslo og Asker og Bærum sammen. Jeg ville slått de sammen med Romerike. Det er inneffektivt å fortsette å bygge på de grensene de har i området, mener han.

Heller ikke inndelingen i Finnmark er han særlig fornøyd med.

- Jeg synes det er merkelig at de deler Finnmark. Øst- og Vest-Finnmark burde vært sammen. Det bor jo ikke så mange folk der, sier Abrahamsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.