RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Microsoft Norge (Microsoft)

- Legg på, før du blir lurt

Sist oppdatert:
Se historiene Nettavisens lesere forteller om svindlere som forsøker å skaffe seg tilgang til PC-en din. Microsoft Norge ber folk være på vakt.

Mange forteller at de har opplevd forsøk på datasvindel der folk gir seg ut for å ringe på vegne av programvareselskapet Microsoft og tilbyr hjelp til å rette feil på din PC. Da Nettavisen spurte leserne om lignende erfaringer, fikk vi mange svar. Svindlerne har blant annet vært aktive i påsken.

* En leser ble oppringt av en kvinne som snakket gebrokkent engelsk og fortalte at vedkommende hadde et alvorlig problem med sin datamaskin.

* En kvinne mottok over hundre telefoner og vurderte til slutte å bytte telefonnummer.

* En mann ble bedt om å telle antall feilmeldinger på det harmløse programmet Event Viewer og fikk beskjed om at dette måtte rettes med én gang.

Fellesnevneren er at svindlerne tilbyr hjelp for å løse programvarefeil i Microsofts operativsystem.

- Dette er ikke Microsoft
- Vårt råd er rett og slett at folk legger på røret. Vi vet ikke hvem som står bak dette, men det er ikke Microsoft, sier kommunikasjonsdirektør Christine Korme i Microsoft Norge til Nettavisen. Hun sier at selskapet aldri ville gått fram på denne måten.

Hun bekrefter at selskapet kjenner til de mange svindelforsøkene og at dette er noe som har tatt seg opp den siste tiden.

Korme sier de som eventuelt blir svindlet selv må kontakte politiet. Selv har Microsoft internasjonalt satt i gang sin egen enhet for kriminalitetsbekjempelse på saken.

Jakter på sensitiv informasjon
Hensikten med oppringningene synes å være å få tilgang til sensitiv informasjon på brukernes PC-er, slik som kredittkortinformasjon.

Anbefaler nye passord
Microsoft anbefaler brukerne å endre passord på alle de tjenestene som brukeren har, slik som banken, MinSide, Hotmail, Gmail, Facebook og så videre.

Etter at Nettavisen omtalte saken i påsken, har vi fått en rekke henvendelser fra lesere som forteller hvordan de har opplevd svindelforsøkene.

- Spilte med
- Ble oppringt to ganger i påsken av en engelsktalende dame fra «Microsoft» som skulle fikse noen problemer med PC'n min. Gikk ikke på og spilte med i 10 minutter andre gangen. Men spurte til slutt om hun trodde jeg var idiot som gikk på dette. Da la hun på, forteller en leser.

Sa hun var «Microsoft Certified»
En annen leser forteller at han onsdag i forrige uke fikk en telefon fra en kvinne som snakket litt gebrokkent engelsk. Hun kunne fortelle at jeg hadde et alvorlig problem med datamaskinen.

- Hun fortalte meg også at hun var «Microsoft Certified», og ønsket å løse problemet for meg.

Også denne leseren skjønte hva som var på ferde og lot seg ikke lure.

Vurderte å bytte telefonnummer
En kvinnelig leser hevder hun har blitt oppringt av disse svindlerne sikkert hundre ganger.

- Terroren begynte i sommer en gang, sier kvinnen som forteller at hun har vurdert å bytte telefonnummer.

Stefan F. Johnsen fra Bærum forteller til Nettavisen at han ble oppringt fra den angivelige Microsoft-representanten mandag morgen.

- Det lignet på en telefon jeg fikk i fjor. Mannen snakket engelsk, og beskjeden var at jeg straks skulle gå til PC-en. Jeg fikk beskjed om at det var noe feil som skulle rettes.

Johnsen jobber i et IT-selskap og ante ugler i mosen med en gang.

Han spurte hvor vedkommmende ringte fra og fikk etter en pause hvor han hørte det klikket mye på tastaturet svaret «Oslo». Da han spurte hvor i Oslo, ble det en ny pause før han fikk svaret «Nydalen». Der er også der Microsoft Norge holder til.

Ble bedt om å telle systemfeil
Johnsen forteller at han fikk beskjed om å gå til sin PC. Det gjorde han, men på veien dit slo han av bredbåndet. Han fikk beskjed om å trykke på knappen med Windows-logoen på tastaturet kombinert med «R». Deretter skulle han skrive «Eventvwr» og OK.

- Dette aktiverer et harmløst lite program som få kjenner til. Det heter «Event Viewer». Det logger aktivitet på PC-en og teller feilmeldinger. Han ba meg telle kritiske systemfeil. Hadde jeg flere enn 5-10, så var det ikke bra for meg. Det var tydelig meningen å skremme meg for å få meg til å godta den løsningen han tilbød. Jeg antar det var meningen å få til en fjernstyring av min PC. Oppnår man først denne kontakten, er ikke veien lang til kredittkortinformasjon, sier Johnsen.

Han forteller at han i samtalens løp hørte en kvinnestemme i bakgrunnen som brukte de samme spørsmålene og samme frasene som han fikk.

- Det var tydelig at de satt i et kontorlandskap, og jeg er helt sikker på at det var et team og at dette er svindelforsøk satt i system, sier han.

Johnsen føler seg sikker på at den som ringte ikke satt i Norge. Han spurte om å få snakke med en kollega som snakket norsk, men det fikk han ikke. Mot slutten av samtalen forsøkte han å få innringeren til å si noe om været i Oslo, siden han hevdet å ringe derfra. Men det kunne han ikke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere