RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Leiren til romfolket skal bort

- DETTE LØSER IKKE PROBLEMET: Byrådslederen mener Oslo kommune ikke har mulighet til å håndtere alle bostedsløse innvandrere i Oslo.
- DETTE LØSER IKKE PROBLEMET: Byrådslederen mener Oslo kommune ikke har mulighet til å håndtere alle bostedsløse innvandrere i Oslo. Foto: Martin Jacob Kristoffersen
Sist oppdatert:
Byrådslederen er klar på at leiren til romfolket utenfor Sofienbergkirken skal avvikles.

Etter politiets ryddeaksjon i forrige uke, tok det ikke lang tid før romfolket kom tilbake til Vaterlandsparken og Grønland i Oslo.

Men i løpet av mandagen søkte de flukt til gården rundt Sofienberg kirke.

Byrådsleder Stian Berger Røsland innkalte Kirkelig fellesråd i Oslo til et møte kl 14:00 i ettermiddag og han er klar i sin sak.

- Jeg tror at det er uklokt med slike leire i sentrum av Oslo og de skal bort. Spørsmålet er bare når og hvordan. Dette er vi rimelig samstemte med Kirkelig fellesråd om, sier Røsland til Nettavisen.

I løpet av tirsdagen skal kommunen sende fagpersoner fra bymiljøetaten samt bydelsoverlegen for å overvåke forholdene. Disse skal fortløpende gi anbefaling til Kirkelig fellesråd.

- Hygieniske utfordringer
Allerede nå er det klart at de offentlige toalettene i Sofienbergparken er ikke dimensjonert til alle de om lag 150 bosettere som gjør sitt fornøde der.

- Det er hygieniske problemstillinger forbundet med dette. Kapasiteten på de tre toalettene blir økt i løpet av dagen, sier byrådslederen.

Romania og Bulgaria er opprinnelseslandet til de fleste av bosetterne, men en del har allerede vært innom flere land i Europa.

Mandag satte de opp sine Volkswagen Caraveller i lange rekker innenfor kirkegjerdet og slo opp teltleirer ved hjelp av presenninger og diverse byggematerialer.

Les også: Nå er tiggerne tilbake

5209

- Arbeid er bra
De er ikke spesielt interesserte i å snakke med pressen, og engelskkunnskapene er nesten ikke-eksisterende, men enkelte kan noe fransk og italiensk.

De er samstemte om at de ikke er glade for å være der, men de frykter å bli flyttet igjen av Oslo politi.

- Det eneste vi trenger er arbeid. Arbeid, veldig bra, sier en kvinne som ikke ønsker å bli navngitt.

- Vi vil ha mindre rasisme og mer arbeid, roper en annen.

- Vi har ikke stjålet noe
Samtidig er de veldig opptatt av å gjøre det klart at de ikke er her for å stjele, og at de ikke stjal presenninger fra en byggeplass i nærheten, noe de er mistenkt for å ha gjort.

- Det er våre presenninger, vi stjal dem ikke, vi tok dem med hjemmefra for å kunne lage telt, sier et par kvinner.

Tirsdag formiddag kom byrådsleder Stian Berger Røsland for å se nærmere på stedet, og er klar på at dette ikke kan fortsette.

- De er kanskje den folkegruppen i Europa som har det aller vanskeligst. Men de er utenlandske borgere og de er nødt til å sørge selv for et sted å være og en måte å sørge for livsoppholdet. Vi har allerede rundt 2000 utenlandske borgere uten noe sted å bo og uten egne midler. Oslo kommune har ikke mulighet til å håndtere en slik situasjon, slår han fast ovenfor Nettavisen.

Bekymret

Røsland etterlyser mer innsats fra regjeringen for å undersøke om midlene til fattigdomsbekjempelsen i Romania gjennom Norges EØS kontingent fungerer godt nok og om enda mer av kontingenten bør gå til denne gruppen.

- Romfolkets fattigdomsproblemer løses ikke i leire og telt i Oslos parker. Det løfter ingen ut av fattigdom å ligge her, slår han fast.

Røsland er bekymret for konsekvensene dersom romfolket blir i kirkegården over lengre tid.

- Vi er bekymret for at det etter hvert kan oppstå helsemessige utfordringer her, sier han.

- Går an å snakke med dem
Kirkevergen i Oslo, Robert Wright, sier at de kan ikke leve over lengre tid med situasjonen.

- Vi har forståelse for at de er i en forferdelig situasjon. Men holdningen vår er at Kirkelig fellesråd ikke er egnet til å drive en permanent campingplass, sier Wright til Nettavisen.

- Blir det aktuelt å tvangsflytte dem fra Kirkens grunn?

- Dette har vi ikke noe ønske om. Jeg tror dette er mennesker det går an å snakke med, sier Wright.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere