RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Geert Vanden Wijngaert (AP/Scanpix)

- Lekkasjen ikke farlig for soldatene

Sist oppdatert:
Den svenske utenriksministeren toner ned betydningen av de siste lekkasjene fra Wikileaks.

Konfrontert med Wikileaks informasjon om krigen i Afghanistan, opplyser Carl Bildt at dokumentene ikke virker å inneholder noe mer enn hva det svenske forsvaret viste fra før.

Les også:92.000 hemmelige dokumenter lekket

Gamle hendelser

Den svenske utenriksministeren har bare lest om lekkasjene gjennom media, men vil gjerne tone ned viktigheten av den nye informasjonen. Han tror heller ikke sikkerheten til de svenske styrkene i landet blir noe verre etter disse siste opplysningene.

Han mener hemmelig informasjon om hendelser som allerede har funnet sted, i seg selv ikke er farlig for de svenske soldatenes sikkerhet. Det er lekkasje av fremtidig militær planlegging som er farlig, mener Bildt.

- Dette er sensasjonelt fordi det er en lekkasje, ikke fordi innholdet av lekkasjen er sensasjonelt. Jeg har ikke sett noe i dette materialet som forandrer min oppfatning av hva som virkelig pågår i denne krigen, sier Bildt til Svenska Dagbladet fra Brussel.

- Av det jeg har sett er dette usedvanlig uinteressant, legger han til.

Lekkasjene fra Wikileaks finner du i sin helhet her.

Få kommentarer

Flere utenriksministere var på plass i Brussel, men var enten uvillig eller veldig sparsom med kommentarer om lekkasjene. Få ville si noe om disse siste opplysningene kan påvirke de alliertes tilstedeværelse i Afghanistan.

- Vi må undersøke om det faktisk er ny informasjon i dokumentene, sa den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle til journalistene.

Samtidig opplyser Wikileaks at flere avsløringer er på vei. 15.000 nye dokumenter om krigen i Afghanistan skal offentliggjøres, opplyste Julian Assange fra Wikileaks på en pressekonferanse i London mandag.

Dette skjer etter at en hel verden har fått innsyn i 91.000 dokumenter fra Pentagon og det amerikanske forsvarsdepartementet. Materialet som ble offentliggjort søndag er militærets førstehånds opptegnelser av krigens gang i Afghanistan, i tidsrommet fra 2004 til 2009.

Det er særlig informasjon om større sivile tap som er nytt i forhold til offentlig statistikk.

Ifølge Assange kan denne lekkasjen sammenlignes med avsløringene som kom fram da arkivet til den østtyske sikkerhets- og etterretningstjenesten, Stasis, ble åpnet.

- Ulovlige dokument

USA fordømmer offentliggjøringen av dokumentene fra Wikileaks. President Barack Obama mener informasjonen som her er publisert, er med på å true nasjonens sikkerhet.

Pentagon prøver nå å komme seg gjennom de mange sidene med dokumenter, for å kunne fastslå om avsløringene bringer landets sikkerhet og soldatene i Afghanistan i fare.

- Vi har bare sett en liten del av de dokumentene som angivelig er blitt offentliggjort. Så inntil vil har fått kikket på alt sammen, kan vi ikke si eksakt hvor stort omfang skadene er, sier talsmann for Pentagon, Dave Lapan til nyhetsbyrået Reuters.

Han vil imidlertid gå så langt som å si at Wikileaks beslutning om å publisere dokumentene er «ulovlig».

Les også:- Det var en krigsforbrytelse

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere