RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Meriam Ibrahimn og ektemannen Daniel Wani.
Meriam Ibrahimn og ektemannen Daniel Wani. Foto: Gabriel Wani/Facebook

- Lenket fast i sengen mens fødselen pågikk

Dømt til 100 piskeslag og døden for å ha giftet seg.

En sudansk kvinne, Meriam Ibrahimn (27), ble nylig dømt til døden ved henging og hundre piskeslag i Sudan fordi hun angivelig konverterte fra islam til kristendommen.

Kvinnen, som er lege av yrke, var høygravid da dødsdommen ble avsagt 15. mai.

Tidlig tirsdag denne uken fødte hun en datter i kvinnefengselet Omdurman utenfor hovedstaden Khartoum.

- Lenket fast beina
Ektemannen Daniel Wani (27) forteller at fengselsvaktene holdt henne lenket fast til sengen mens fødselen pågikk.

- De hadde lenket fast beina hennes, sier ektemannen Daniel Wani til The Telegraph.

Den 27 år gamle kvinnen har sittet fengselet siden februar måned, da hun ble siktet for apostasi (frafall fra en religion).

Ektemannen får besøke kona i 20 minutter to ganger i uken. Det tok et helt døgn før han endelig fikk treffe sin nyfødte datter.

- Babyen er veldig vakker, sier han.

- Det var fantastisk å se min babydatter, sier han.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er en av de norske politikerne som har engasjert seg i saken til den dødsdømte kvinnen. Han synes det er grufullt at kvinnen angivelig måtte føde mens hun lå lenket fast i sengen.

- Jeg tenker som alle andre, at dette er helt forferdelig og umenneskelig, særlig når man vet at den eneste forbrytelsen hun har gjort er å gifte seg med en kristen, som ikke er akseptabelt ifølge sudanske myndigheter, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (Krf) til Nettavisen.

Oppdratt som kristen
I retten har kvinnen opplyst om at hun ble oppdratt som kristen, og at hennes muslimske far forlot henne tidlig i barndommen. Hun nektet dermed å oppgi sin kristne tro.

«Jeg er en kristen. Jeg konverterte ikke fra islam,» fortalte hun retten i nordlige Khartoum.

Retten slo imidlertid fast at hun var en muslim, ettersom hennes var en troende muslim. Derfor ble hun dømt for apostasi, ettersom hun giftet seg med en kristen.

Annullerte ekteskapet
Giftermålet fant sted i en kirke i den sudanske hovedstaden Khartoum i 2011. Dommeren annullerte ekteskapet.

I henhold til sudansk straffelov straffes apostasi med døden.

«Hvem enn som begår apostasi, skal angre seg. Dem som nekter, skal straffes med døden,» lyder artikkel 1226 i grunnloven.

Ektemannen hennes Daniel Wani er opprinnelig fra Sør-Sudan, men flyttet til New Hampshire i USA. Han lider av muskelsvinn og sitter i rullestol.

Utsatte henrettelsen
Dommeren har utsatt henrettelsen av Meriam Ibrahimn med to år, slik at hun kan pleie barnet sitt. Advokatene har anket saken, men kvinnen står fast ved at hun ikke vil gi opp sin kristne tro.

- Om de ønsker å henrette meg, så får de bare gjøre det, fordi jeg nekter å endre min tro, skal hun ha sagt til sin ektemann da han var på besøk.

Tok opp saken med Sudan
Saken har skapt internasjonal fordømmelse. Kjell Ingolf Ropstad har bedt utenriksministeren i Stortingets spørretime om han vil protestere mot dødsdommen.

Utenriksminister Børge Brende (H) svarte i forrige uke.

«Jeg tok saken opp med Sudans utenriksminister Ali Karti, som var i Oslo denne uken i forbindelse med den humanitære giverkonferansen for Sør-Sudan. Jeg understreket at regjeringen har reagert meget sterkt på dommen, og la vekt på at religionsfrihet er en grunnleggende menneskerettighet som Sudan er forpliktet til å respektere og beskytte. Selv om dommen skulle ankes endres ikke det faktum at Merian, en ung gravid kvinne, er dømt til døden på grunnlag av sin tro,» lød svaret fra Brende.

«Norge er en sterk motstander av dødsstraff, og jeg oppfordret i møtet med den sudanske utenriksministeren sterkt Sudan til å avskaffe denne formen for straff i sin lovgivning,» fortsatte Brende.

- En forferdelig dom
Ropstad er fornøyd med engasjementet til utenriksministeren.

- Jeg er godt fornøyd med at utenriksministeren tok kontakt med sudanske myndigheter. Det er viktig at norske myndigheter gjør det de kan for å sende et signal om at dette er en uakseptabel og forferdelig dom, sier Ropstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere