*Nettavisen* Nyheter.

- Les kontrakten nøye

Foto: (Thinkstock)

Skal du leie hybel eller leilighet. Les dette.

(SIDE2:) Semesterstart ved universiteter og høgskoler er høysesong for inngåelse av leiekontrakter.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Hva er inkludert?

- Ved hjelp av noen enkle grep slipper du unna de største problemene. Les kontrakten nøye, sjekk oppsigelsestiden og hva husleien inkluderer, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes ved Forbrukerrådet i en pressemelding.

Husleia skal dekke alle utgifter, men strøm er som regel utenom. Dette gjelder også vann og avløp om det måles på egen hånd. Kommunale avgifter skal være inkludert i husleien, men Internett og kabel-TV avtales særskilt.

- Det er lurt å ta gjennomgang med utleier av leiligheten ved innflytting, og utflytting, for blant annet å registrere strømmålerstand, antall nøkler mottatt og levert, samt om det er noen skader, sier Flønes.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Det er lurt å sjekke om utleier gir deg ansvar for vedlikehold.

- I tillegg til vanlig vedlikehold, er det greit å få med i kontrakten hvem som skal måke hva når snøen begynner å falle. Hvis utleier og leietaker bor i samme hus, er det vanlig at huseier har ansvar for snømåking av oppkjørselen, mens leietaker har ansvar for å måke fram til egen inngang, informerer direktøren.

Finn også ut hvem som må betale for eventuelle reperasjoner eller står ansvarlig for innkjøp av nytt husholdningsutstyr om noe skulle bli ødelagt.

Leie sammen
Ønsker du å leie sammen med andre er det lurt å ha hver sin individuelle kontrakt med utleier, eller en felles kontrakt hvor alle navnene står.

Hvis kun en av dere står som leietaker, bør han eller hun sikre seg individuelle avtaler med de andre i boligen. Som ansvarlig er det du som må ta konsekvensene om noen av de andre ikke skulle følge opp sin del av avtalen.

Depositum
Et depositum skal fungere som sikkerhet for skyldig leie, skade på leiligheten og annet. Betal aldri inn depositum på utleiers personlige konto. Depositumsbeløpet skal settes på en egen konto i leietakers navn.

Utleier skal betale for å opprette depositumskontoen. Depositum som ikke settes på egen depositumskonto er ulovlig. Regelen gjelder ikke for Studentsamskipnaden som kan sette inn penger for inntil tre måneder på sin eigen konto.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kan du si opp?
Det finnes to hovedtyper leiekontrakter: Tidsubestemt leiekontrakt som løper inntil en av partene sier den opp, eller tidsbestemt leieavtale som utløper på et fastsatt tidspunkt. I tidsbestemte leieavtaler er det ofte ikke anledning til å si opp i denne perioden. Hvis det ikke er anledning til å si opp, skal dette være opplyst skriftlig for å være et gyldig vilkår.

Hvis dere er uenige
Det finnes egne husleietvistutvalg i Oslo, Trondheim og Bergen som kan hjelpe hvis du og utleier er uenige om noe. Har ikke lærestedet ditt et slikt utvalg kan du gå til forliksrådet i din kommune. Du kan også få hjelp av studenter ved jusshjelpen i Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen , samt hos Leieboerforeningen om du er medlem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.