- Leser Navarsete som fanden leser Bibelen

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)

- Navarsete burde holdt kjeft.

29.01.13 09:35

Arbeiderpartiet (Ap) krever at Sp raskt må bekrefte at det ikke er grunnlag for en reforhandling av EØS-avtalen.

Men det vil ikke Sp-leder Liv Signe Navarsete gjøre.

- Jeg lurer på om Kolberg og Navarsete snakker forbi hverandre - eller ønsker å gjøre det, sier valgforsker og professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, til Nettavisen.

- Vil ikke så noen tvil
I helgen gikk Martin Kolberg og Trond Giske ut og sa at Ap ikke lenger kan leve med den usikkerheten Sp og SV skaper rundt EØS - og krever at småsøsknene i regjeringen raskt bekrefter at EØS-avtalen står fast og at det ikke er grunnlag for reforhandlinger.

- Vårt primærstandpunkt og langsiktige mål om å melde Norge ut av EØS ligger fast. Men den politiske situasjonen gjør at spørsmålet ikke er modent for å bli satt på spissen. Akkurat som i 2005 og 2009 skal ikke dette være til hinder for det rødgrønne samarbeidet, sier Sp-lederen

- De mener at avtalene som ligger til grunn, må fortsette og det skal være klinkende klart, sier Todal Jenssen.

- Krefter i alle partier
- Det Navarsete vil si, tror jeg, er at Navarsete ikke vil ha en total-forkastning av avtalen, men ser for seg forbedringer innenfor avtalen. Det oppfattes som en uklar posisjon - eller så fornekter de at det er en mulig posisjon. Det kan være at Ap ser på EØS-avtalen som så god, eller at EU er slik satt sammen, at det ikke er mulig å flytte et komma. Den viser at Ap ikke vil akseptere at SV og Sp går bort fra at EØS-avtalen. Det er krefter i alle partiene som mener en handelsavtale hadde vært bedre enn en EØS-avtale. Det er mulig folk i Ap ser for seg at Sp vil forkaste EØS-avtalen. Hvis det skjer, må vi i Ap kunne si at da kan vi søke om EU-medlemskap. Det gir en viss balanse, mener professoren.

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Leser Navarste som fanden leser Bibelen
- Hva gjør dette med det rødgrønne samarbeidet drøye syv måneder før valget?

- Dette er ikke en sak som bringer dem sammen. Det er et kompromiss som sier at saken skal ligge død og ingen skal flytte noen murer. Men jeg er ikke sikker på at det er Navarsete mener det slik.

Aps nestleder Helga Pedersen gjorde det i november klart at EØS-avtalen ligger fast, også i neste stortingsperiode.

- Det kan hende Ap tolker Navarsete som fanden leser Bibelen. Partene bør kanskje ta en prat på kammerset for å få klarhet i hva som egentlig menes, for her er mange interessekonflikter, sier Todal Jenssen.

«EØS-avtalen omhandler de fire friheter – fri bevegelse av varer, personer, tjenester og kapital, og tilknyttede bestemmelser innen områder som sosialpolitikk, forbrukerbeskyttelse, miljøvern, likestilling med mer.»1

Frir til ulike grupper
- Er du overrasket over at denne striden kommer ut nå?

- Det har lenge vært en mobilisering i «Nei til EU» for å mobilisere mot EØS-avtalen. Så det er ikke overraskende at Sp er partiet som tar det opp. At det kommer akkurat nå, er litt pussig. Mitt inntrykk er at det var mer aktuelt for et halvt år siden.

Du kan lese mer om EØS-avtalen her.

Todal Jenssen sier at Ap nå ønsker å tekkes velgere mot høyre:

- Ap er opptatt av velgerne mellom Høyre og Ap, og de jubler ikke over tanken på at EØS-avtalen kan bli oppsagt, Navarsetes velgere - og potensielle velgere - vil nok gjerne bli kvitt det ene og det andre, så nå er de lett å oppvilgne, tror han.

- De må markere seg
- Skyldes det Sp og SVs markeringsbehov?

- Jo, både SV og Sp har stort markeringsbehov og trenger å markere avstand fra Ap. For det er IKKE slik at de som forsvinner fra SV og Sp flyr til Ap. Så hvis Ap skal ha tro på det rødgrønne prosjektet,

- Hva erprovoserende med å ta opp EØS-spørsmålet?

- En opplever at en selv har vært lojal om at EU-saken skulle ligge fast. Så kommer det likevel opp. Det er provoserende, sier Todal Jenssen.

- Skaper ufred med Ap
- Navarsete - burde hun holdt kjeft?

- Det spørs hva som er siktemålet. Hvis det er å holde fred med Ap, er det lurt å holde kjeft. Hvis det er å fri til Sps kjernevelgere, er det en klok ting det hun gjør. Det er lenge siden den norske EU-opinionen har vært så negativ. Så sånn sett er det ganske betimelig å komme med EU-kritikk nå.

- Er det noe annet du vil legge til?

- Jeg synes saken er litt uklar. Jeg er ikke sikker på at Ap leser det Navarsete sier korrekt.

Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete ler godt når hun får høre at Martin Kolberg mener partiet hennes «rugger den rødgrønne båten» og setter det rødgrønne regjeringssamarbeidet i fare, ifølge Nationen.

Blir ikke enige
Senest i desember skrev Navarsete i en kronikk i Nationen at EØS-avtalen er så dårlig for Norge at noe må gjøres. Hun omtalte en oppsigelse av EØS-avtalen eller en endring av avtalen som de to eneste alternativene. Det er heller ikke lenge siden både SV og Sp var klare på at de ville gjøre EØS-avtalen til valgkampsak.

- Sp og SV må ta ansvar for at den rødgrønne båten seiler stødig igjen. Ap kan ikke akseptere denne usikkerheten. Derfor må Sp og SV raskt bekrefte at EØS-avtalen står fast, og at det ikke er grunnlag for reforhandlinger, sa Martin Kolberg til DN på lørdag.

Sp-leder Liv Signe Navarsete bekrefter at EØS-avtalen står fast som grunnlag for det rødgrønne samarbeidet.

Avklaring mandag kveld
Senere mandag kveld kom SP-ledelsen med en felles uttalelse i saken.

- Vi har avklart at EØS i år, akkurat som i 2005 og 2009, ikke skal stå i veien for en fortsatt rødgrønn regjering. Den politiske situasjonen gjør at vi ikke vil kreve oppsigelse eller reforhandling for å gå i regjering, het det i uttalelsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.