- Leter etter personer i vannet

Foto: Lifeguard 901

Vraket av «Langeland» ennå ikke lokalisert.

31.07.09 19:54

Fredag ved 19-tiden hadde den svenske Sjøredningssentralen satt inn seks båter og to helikoptre i søket etter overlevende etter lastefartøyet «Langeland». Skipet forliste ved Koster-øyene utenfor Strømstad tidlig fredag morgen. Ombord var et mannskap på seks fra Russland og Ukraina.

Skipet, som var lastet med stein, hadde fått slagside og søkte ly for været i Kosterfjorden da det sank.

- Nå er alle båtene ute på sjøen igjen. Vi måtte avbryte en stund på grunn av været - det var vanskelig å søke i fire meter høye bølger, sier pressetalsmann Peter Lindquist til Nettavisen.

Det ene helikopteret som nå er satt inn i søket er et norsk Sea King-redingshelikopter.

Vest for Koster
Lindquist sier at søket i kveld konsentrerer seg om områdene vest og sør for Koster.

- Vi leter etter personer i vannet. Tidligere i dag forsøkte vi å finne fartøyet på bunnen med hjelp av ekkolodd, men værforholdene gjorde det umulig å få noe resultat ut av det, sier Lindquist.

Han er usikker på hvor lenge søket vil pågå, men konstaterer at lysforholdene er gode for et søk utover kvelden.

- Ligger for dypt
Lindquist sier at det er liten sjanse for at man kan lykkes i å få ut eventuelle mannskaper som har overlevd i luftlommer ombord i skipet - selv om de lykkes i å lokalisere vraket av «Langeland».

Foto: Sjøredningssentralen i Sverige

- Skipet ligger trolig på mellom 50 og 200 meters dyp. På dybder over 40 meter må man bruke dykkere med spesialutstyr og da får man problemer med å føre eventuelle overlevende opp til overflaten. Om vi finner skipet på under 40 meters dyp, så er det dykkerne som må vurdere om de vil gå ned og lete etter overlevende. Det er farefullt redningsarbeid, sier Lindquist.

Følg oppdateringene fra Sjøredningssentralens leteaksjon her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.