*Nettavisen* Nyheter.

- Lettbrus er ufarlig

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Aspartam har blitt forbundet med med noe kunstig, farlig og kreft. Det er trolig helt ufortjent.

(SIDE2): Mattilsynet i EU, EFSA, har gjennomført den mest omfattende studien noen sinne på det kunstige søtningsmiddelet. Aspartam brukes blant annet lettbrus, pastiller og yoghurt.

I rapporten som legges fram onsdag konkluderer tilsynet med at stoffet er helt ufarlig.

Høy grense
EFSA har evaluert mulige skadevirkninger av stoffet i over 30 år. Stoffet har også blitt godkjent før, men det er først nå at man med så stor sikkerhet kan slå fast at det er ufarlig. Tilsynet baserer sin konlusjon på 120 forskningsrapporter fra hele verden.

Selv om de aldri har påvist at stoffet er farlig, har EFSA lenge operert med en øvre grense for anbefalt daglig inntak av aspartam. Denne grensen er imidlertid svært høy - man må drikke mer enn sju liter brus for å få i seg for mye.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Lettbrus er bedre enn brus
Den største aspartamkilden i nordmenns kosthold er trolig lettbrus. Klinisk ernæringsfysiolog i bramat.no, Cathrine Borchsenius, mener dette er et greit alternativ til vanlig brus.

- Med tanke på overvekt og diabetes er det bedre å kjøpe seg lettbrus en vanlig brus. Mange får i seg altfor mye sukker, sier hun.

Hun vil likevel ikke anbefale å drikke brus hver dag.

- Drikk lettbrus når du skal ha noe ekstra godt, ikke hver dag, og ikke litervis, oppfordrer hun.

På tross av at EUs rapport slår fast at aspartam som brukes i lettbrusen og er ufarlig, mener Borchsenius at man fortsatt bør være bevisst på inntaket.

- Selv om ikke denne forskningen finner noen negative effekter, har vi ikke hatt dette stoffet i all verdens tid, og vi vet ikke hva det vil gjøre på sikt. Det er bedre å være føre var, mener hun.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.