*Nettavisen* Nyheter.

- Lettere for menn å slanke seg

Hvorfor får menn ølvom og kvinner sideflesk? Og hvorfor sitter ikke gutta og diskuterer slanking i lunsjpausen? Vi har spurt Fedon Lindberg.

06.01.06 10:37

Er det ikke rart? Vi kvinner kan sitte sammen og prate om slanking i timevis, vi prøver den ene superkuren etter den andre uten å lykkes.

Men hva gjør gutta når magen vokser?

Enten ingenting og blåser i hele greia – eller de finner en slankekur, setter seg et mål, følger det omtrent med skylapper og når målet uten de store anstrengelsene.

Varig vekttap? Meld deg inn i Fedonklubben i dag, og få en måneds gratis medlemskap i tillegg til medlemsskapet i januar. Det vil si: Betaler du for januar får du hele februar med på kjøpet.

Har menn en mye sterkere karakterstyrke enn oss kvinner?

– Ikke nødvendigvis, sier dr. Fedon Lindberg. – Jeg tror det er flere grunner, både psykiske og fysiske: Kvinner er gjerne mer åpne og søkende, de er villige til å prøve mye forskjellig når det gjelder slanking, men de holder seg ikke nødvendigvis til ett «løp». Overvektige menn blir ofte interessert i å slanke seg først når de ser at venner eller familiemedlemmer får hjerteproblemer eller annet. Og da vil de ha råd og en plan å følge for å gå ned. Så følger de den.

Rent fysisk har menn en stor fordel når de først blir interessert i å slanke seg. De har lettere for å gå ned i vekt fordi de har mer muskelmasse enn kvinner, og jo mer muskelmasse, jo større forbrenning. Dessuten har mennene kjønnshormoner som gjør at de kan slanke seg forholdsvis lett. K vinner må slite mer for å oppnå det samme. De må trene mer med spesielt styrketrening for å opprettholde både muskel- og benmasse og forhindre overvekt, benskjørhet og liknende.

En annen fordel som menn kan ha, er at de som regel ikke har prøvd å slanke seg så ofte, og dermed heller ikke har ødelagt forbrenningen sin. Dette er dessverre ofte tilfellet med kvinner, forklarer Lindberg.

Sunnere flesk

Aldri så galt at det ikke er godt for noe: Ja vel, vi kvinner har kanskje vanskeligere for å gå ned i vekt enn mannen, men østrogenet gjør at vårt ekstra sideflesk i hvert fall er sunnere enn mannens!

Hvorfor er det så stor forskjell på fett hos menn og kvinner? Mannen får jo alt fettet rundt magen; den berømmelige ølvommen. Og denne vommen er hard og fast, i motsetning til hos oss kvinner som kan ta skikkelige klypetak i de ekstra kiloene. Har menn en egen type fettceller som er hardere enn kvinners? – Nei, fettcellene i seg selv er helt like, sier Fedon Lindberg.

– Men hos menn legger fettet seg rundt organene og mellom muskelcellene – og til og med inne i muskelcellene. Hos kvinner legger det seg under huden, og blir mykere – og også mer ufarlig.

Fettet som får mannens mage til å bule, skaper insulinresistens som gir økt risiko for diabetes, og det gir også en økt produksjon av farlige stoffer som setter i gang en betennelsesprosess i blodårene – noe som kan medføre for eksempel hjerteproblemer.

Fordelen med det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, er at det beskytter mot denne helserisikoen. Men etter overgangsalderen, hvor østrogenproduksjonen er sterkt redusert, ser vi ofte at også kvinner legger på seg mer rundt midjen. Samtidig stiger også antall tilfeller av hjerteinfarkt – kvinner får det gjerne omtrentlig ti år etter mennene.

Trening og mosjon er også en viktig del av sunt og varig vekttap.

Egen type slankekur for hvert kjønn?

Hvis kvinner og menn er så forskjellige – hvorfor finnes det da ikke en egen type slankekur for hvert kjønn?

– Fordi det er de samme prinsippene som gjelder. Uansett om du er kvinne eller mann, stiger blodsukkeret ditt like høyt når du spiser raske karbohydrater (sukker, mange typer ferdigmat, poteter, fint brød, ris og pasta), og hvis du stadig vekk spiser slik mat, vil dette på sikt skape hovedsakelig de samme overvektsproblemene for begge kjønn.

På klinikkene behandler vi både menn, kvinner og barn. Hovedprinsippene er de samme, med bare små justeringer for de forskjellige.

Lyst å stumpe røyken uten å legge på deg? Bli en ikke-røyker du også!

Allen Carrs Easyway er Fedonklubbens ekspert når det gjelder å kutte røyken, og vil komme med artikler og tips om røykeslutt.

Som medlem i Fedonklubben får du også:

15 000 menyforslag
Oppskrifter tilpasset dine behov
Treningstips
En ukes gratis trening
Hjelp til røykeslutt
Din personlige side
Diskusjonsforum
Ekspertpanel
Personlig oppfølging
Nyhetsbrev
Nett-treff

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.