*Nettavisen* Nyheter.

- Ligg unna disse forsikringsselskapene

Forbrukerrådet har gått ut og svartelistet 10 forsikringsselskaper. Se hvilke.

09.03.07 14:34

Bakgrunnen for svartelistingen er at de 10 selskapene nekter å rette seg etter en ny bransjenorm som Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har vedtatt. Normen sier at selskapene plikter å betale saksomkostninger for kunder som tar klagesaker inn for retten.

- Vi har vært tålmodige og har håpet at disse selskapene skulle innse at de må følge de samme regler som forsikringsbransjen ellers gjør. Nå ser vi ingen annen utvei enn å på generelt grunnlag advare forbrukerne mot å tegne forsikring i disse selskapene, fordi forbrukerne kan risikere å ikke få forsikringsoppgjøret som de har krav på, sier seniorrådgiver Terje Sørensen i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Dårlige forlik
Høye saksomkostninger i det norske rettssystemet har tidligere vært et stort hinder for folk flest i å saksøke forsikringsselskaper.

- Tidligere hadde få penger til å gå videre med saker, og de lot seg presse til dårlige forlik. Nå kan folk engasjere de beste advokatene til å kjempe mot selskapene i retten, sier Sørensen til forbruker.no.

Men det gjelder bare de selskapene som er medlem av FNH, samt øvrige selskaper som også har godtatt bransjenormen.

Bak mål
Flere av de 10 selskapene som ikke har innrettet seg etter normen mener denne svartelistingen er bak mål. Et av disse selskapene er Oslo Forsikring, som er forsikringsselskapet til alle Oslos kommunalt ansatte.

- Vi mener normen er gal i forhold til tvistemålsloven. Det skal være opp til domstolene å avgjøre hvem som skal betale saksomkostninger, sier administrerende direktør i Oslo Forsikring, John J. Øyaas til forbruker.no.

- Det betyr i så fall at hver enkelt av Oslo kommunes 43.000 ansatte må ta den økonomiske risikoen hvis det skulle oppstå en tvistesak med forsikringsselskapet. En rettsak kan fort koste forbrukeren flere titusen kroner, sier Terje Sørensen i Forbrukerrådet til Nettavisen.

Han har oppfordret byrådet i Oslo til å instruere styret i Oslo Forsikring til å godta normen.

De øvrige 9 forsikringsselskapene er ikke like godt kjent i Norge. Men alle har de siste årene solgt forsikringer til norske forbrukere som senere har klaget på selskapene.

Disse forsikringsselskapene er svartelistet av Forbrukerrådet:

  • Accent Europe Insurance Co Ltd
  • Chiyoda Fire and Marine Insurance Company Europe Ltd
  • Les Mutuelles Du Mans Assurance
  • Gerling Norge AS
  • Reliance National Insurance Company Ltd
  • Oslo Forsikring AS
  • Salusansvar AB
  • Netviq
  • Lloyds of London
  • Erika Travel Insurance

Listen var opprinnelig på 12 selskaper, men to av dem har i etterkant fortalt Forbrukerrådet at de vil følge FNHs bransjenorm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.