RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MICHAEL DOUGLAS har klargjort det han egentlig mente med sine uttalelser om at oralsex forårsaket kreften hans.
MICHAEL DOUGLAS har klargjort det han egentlig mente med sine uttalelser om at oralsex forårsaket kreften hans. Foto: Getty/All Over

- Like mange gutter som jenter smittes

Sist oppdatert:
Derfor bør vaksinasjon for HPV-viruset også gis til gutter i Norge, sier overlege.

(SIDE2:) Michael Douglas skapte furore da han fortalte The Guardian at strupekreften hans ikke kom fra utstrakt dop- og alkoholmisbruk eller røyking, som var noe han bedrev i mange år.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

- Nei. Nei. Uten at jeg skal gå for mye i detaljer, så er denne type kreft forårsaket av noe som heter HPV, som faktisk kommer fra oralsex, sa Douglas i intervjuet.

Står ved det han sa
Siden har hans representant, Allen Burry, vært travel med å tilbakevise at stjernen mente det så veldig spesifikt. Noe som fikk The Guardian til å legge ut selve lydklippet fra intervjuet.

I ettertid har Douglas nå sagt at han gjerne kan stå for sitatet om det har skapt oppmerksomhet rundt HPV og smitte, spesielt hos menn.

LES DET HER: Sa han oralsex? Neida, joda!

For i Norge i dag er det jenter som har hovedfokuset når det gjelder HPV-smitten. Vaksine mot livmorhalskreft gis til jenter fra 12 år og oppover.

LES OGSÅ:Her er de nye kjønnsykdommene

Vanlig i andre land
Det mener overleve Sveinung Wergeland Sørbye ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Siden 2010 har han tatt til orde for at HPV-vaksinen også bør gis til gutter. Dette fordi sexmønstrene har endret seg og fordi gutter smittes like mye som jenter, sier han til Side2.

Det er fremdeles menn som har sex med menn som er mest utsatt for smitte. Menn som har sex med menn har høyere risiko for analkreft enn kvinner har for livmorhalskreft.

Men også hetereoseksuelle gutter er i faresonen.

- Stadig flere land anbefaler HPV-vaksine til både jenter og gutter. I Australia ble gutter inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet i 2013. I Danmark er det sterkt press på helsemyndighetene for også å inkludere gutter. I Norge skal Kunnskapssenteret utrede nytten av HPV-vaksinen til gutter, sier Wergeland Sørbye.

Han mener alle gutter bør få vaksinen som en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

- Et vanlig virus
- Det er et veldig vanlig virus som de fleste blir smittet av en eller flere ganger. Det har så langt vært mest fokus på livmorhalskreft, men HPV kan også forårsake kreft i penis, anus og øre/nese/hals, sier overlege Wergeland Sørbye.

I tillegg gir HPV-vaksinen beskyttelse mot kjønnsvorter som mange unge kvinner og menn blir plaget med.

- Livmorhalskreft kan forebygges ved hjelp av celleprøve for å oppdage forstadier før kreft utvikles. Det finnes ikke noe tilsvarende screeningprogram for øre/nese/halskreft, sier Sveinung Wergeland Sørbye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere