*Nettavisen* Nyheter.

- Likene hang i kroker fra taket

Foto: STRINGER (Reuters)

Grufulle detaljer om hvordan terroristene skal ha torturert sine gisler.

29.09.13 15:31

(Nettavisen): Gislene på kjøpesenteret Westgate i Nairobi skal ha blitt utsatt for omfattende tortur. Det skriver kenyanske medier.

Først på tirsdag da samtlige terrorister var uskadeliggjort etter fire dager med gisseldrama, fikk kenyansk legepersonell og politi innblikk i omfanget av hva som hadde pågått på innsiden av kjøpesenteret.

En kenyansk avis siterer en anonym politilege som hevder gislene ble torturert av terroristene. Påstanden er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold.

- Vi så personer som hang i kroker fra taket, sier en ikke-navngitt kenyansk lege til The Star.

- De fjernet testikler, øyner, ører og neser. De tar hånden din og spisser den som en blyant, og tvinger deg til å skrive navnet ditt i blod.

- De kjører kniver inn i barnekropper.

- Her var det smerte
Politilegen sier at omtrent alle gislene ble torturert før de ble drept.

- Hvis du ser på alle likene, med unntak av dem som forsøkte å rømme, så er fingrene kappet av med knipetang, nesene er revet av med tang. Her var det smerte, fortsetter legen.

Det er den somaliske terrorbevegelsen al-Shabaab som har påtatt seg ansvaret for terrorangrepet i den kenyanske hovedstaden.

Norsk ekspert på al-Shabaab sier at tortur ikke er et kjennetegn for terrorbevegelsen.

- Jeg tror vi skal være litt avventende til dette. Jeg ser at det er The Star som melder det, og de kjører litt fort i svingene, sier førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, Stig Jarle Hansen, til Nettavisen.

- Kappet av hodene til gislene
Den britiske storavisen The Independent har imidlertid snakket med den britiske redaktøren av The Star, William Pike. Redaktøren sier at avisens journalister har hørt tilsvarende skildringer fra andre kilder.

- Vi har opptak av kilden. Han snakket i veldig grafiske vendinger, og han var veldig sinna, sier redaktøren til The Independent.

Terroristene skal også ha kappet av hodene til noen av gislene, og kastet dem ut av vinduene. Men heller ikke dette er bekreftet fra offisielt hold.

Minst 67 mennesker er bekreftet drept i terrorangrepet. I tillegg er flere titalls mennesker fortsatt savnet. Myndigheten frykter derfor at tallet på døde vil øke kraftig.

Al-Shabaab har etter terrorangrepet truet med å begå nye angrep mot Kenya og vestlige allierte. Hansen utelukker ikke flere angrep i framtiden.

- Jeg synes vi skal ta al-Shabaab på alvor i forhold til det de sier de skal gjøre. Al-Shabaab sa de kom til å gjøre det her (terrorangrepet på Westgate), og så gjorde de det. De er i stand til å implementere sånne angrep framover også, sier Hansen.

Kenyas president har erklært tre dagers landesorg etter terrorangrepet.

Etterlyser «Den hvite enke»
Torsdag kveld gikk Interpol ut med en etterlysning av den britiske kvinnen Samantha Lewthwaite, kalt «Den hvite enke», på oppfordring fra kenyanske myndigheter.

Hun har tidligere blitt koblet til al-Shabaab, og det har blitt spekulert på om hun også var involvert i terrorangrepet i Nairobi.

- Jeg stiller meg avventende her også. Dette er en mor til tre som ikke har noe militærerfaring. Al-Shabaab har vært aktive siden 2005, så de har mye ekspertise. Jeg tror ikke de er så desperate at de henter ekspertise hos en trebarnsmor. Men hun har symbolsk verdi, sier han.

Kvinnen er enken til en av terroristene som sprengte seg selv i terrorangrepet i London, 7. juli 2005. Kvinnen er ikke etterlyst for terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi, men for å ha vært i besittelse av sprengstoff og for å ha inngått forbund om å begå lovbrudd i desember i 2011, opplyser Interpol torsdag, melder NTB.

Etterlysningen er et såkalt «rødt varsel». Det betyr at alle Interpols 190 medlemsland må pågripe kvinnen i påvente av en begjæring om utlevering fra Kenya.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.