- Lille Hudea i Al-Qaidas klør

LIVREDD: Hudea var fire år da bildet ble tatt i desember i fjor.

LIVREDD: Hudea var fire år da bildet ble tatt i desember i fjor. Foto: Skjermdump

Bildet av den syriske jenta har beveget en hel verden. Nå skal hun befinne seg i Al-Qaida-styrt by.

03.04.15 15:47

Bildet av Hudea, den lille syriske jenta som hever armene i frykt idet en fotograf skal ta bilde av henne, har gått verden rundt. Fotografen brukte en telelinse, som hun trodde var et våpen.

Skjærtorsdag uttaler kilder til Daily Mail at Hudea og familien mest sannsynlig flyktet sørover, mot byen Idlib for to uker siden. Kun noen dager etter tok Nusrafronten kontroll over byen.

Al-Qaidas fløy

Nusrafronten, som regnes som al-Qaidas fløy i Syria, har varslet at Idlib skal styres i henhold til sharialover. Det betyr at Hudea og familien hennes igjen er i fare for å bli ofre for en kamp mellom regimet og opprørerne som har drept 220.000 mennesker siden 2011.

Nusrafrontens leder, Abu Mohamed al-Golani, sier i et lydopptak som ble publisert på internett onsdag, at byens innbyggere skal få god behandling av både Nusrafronten og andre islamistiske grupperinger som erobret byen. Han sier samtidig at de vil få oppleve «sharias rettferdighet», og at dette vil «bevare deres religion og blod».

LES OGSÅ: Dette bildet er blitt et av nettets mest delte

Ville overgi seg

Bildet av Hudea begynte for alvor sin virale ferd etter at Nadia AbuShaban delte det på Twitter. Hun skrev at det viste en jente som trodde kameraet var et våpen og ville overgi seg. Så langt er denne originale Twitter-meldingen delt 25.000 ganger.

Da bildet ble delt på Reddit fredag, fikk det mer enn 5000 stemmer og 1600 kommentarer.

Sporet opp fotografen

Hudea skal ha kommet til flyktningleiren sammen med moren og tre søsken i 2012. Leiren ligger kun ti kilometer fra grensen til Tyrkia.

BBC sporet opp fotografen bak bildet, Osman Sagirli, og spurte ham om historien bak. Han forteller at bildet ble tatt i flyktningeleiren Atmeh i Syria i desember i fjor.

- Jeg brukte en telelinse, og hun trodde det var et våpen, forteller Sagirli, ifølge BBC. Han forteller at han innså at jenta var livredd etter at han tok bildet.

Sagirli sier han ofte ser etter barn som motiver i flyktningeleirene fordi det er deres ansikter som best forteller hva flyktningene gjennomgår.

Bildet ble først publisert i avisa Türkiye i januar. Sagirli har arbeidet for dem i 25 år og dekket kriger og naturkatastrofer i utlandet. Han jobber nå i Tanzania. Bildet ble hyppig delt i Tyrkia før det i mars nådde engelskspråklige medier med full tyngde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.