RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lite smart at Obama ikke kondolerer

Foto: HANDOUT (Reuters)
Sist oppdatert:
USAs president Barack Obama sendte ingen offisiell kondolanse etter Hugo Chávez’ død.

Caracas (Nettavisen/NTB-AFP-Reuters): Tirsdag kveld ble det kjent at Venezuelas president Hugo Chávez døde etter lang tid med sykdom. Store deler av Latin-Amerika sørger, og kondolansene har stått i kø for Chávez som har vært en lederskikkelse for sosialistbevegelsen i hele Latin-Amerika.

President Barack Obama sendte ut en avmålt erklæring der han uttrykte forhåpninger om samarbeid med Venezuelas folk. Latin-Amerika-forsker reagerer på at USAs president ikke valgte å sende en kondolanse.

- Veldig oppsiktsvekkende
- Det er veldig oppsiktsvekkende at Obama ikke går ut med en kondolanse. Selv den britiske statsministeren gjorde det. Det er en lite smart måte å ta dette på for Obama, fordi USA og Venezuela er så avhengig av hverandre, og dette vil bli lagt merke til i hele Latin-Amerika, sier NUPI-forsker Vegard Bye til Nettavisen.

Gråtende og sjokkerte tilhengere av president Chávez fylte Venezuelas gater da nyheten om hans død ble kjent tirsdag. Nå går det mot nyvalg for å velge hans etterfølger.

- Vi er alle Chávez, ropte hundrevis av sørgende utenfor militærsykehuset i Caracas der presidenten døde etter to års kamp mot kreft.

- En splittet nasjon
Noen veivet med venezuelanske flagg, mens andre bar plakater med tekster som «Folket, Chávez, revolusjon, kampen fortsetter» og «Chávez lever».

- En dominerende skikkelse gjennom 20 år har forsvunnet, og det er en splittet nasjon som står igjen, hvor flertallet sørger og et klart mindretall til og med har vært ute i gatene og markert og feiret, så jeg på CNN i går. For dem som har stått bak Chávez, så er dette en tragedie, sier Bye.

NUPI-forskeren tror det er den tidligere bussjåføren Nicolás Maduro som overtar som president etter Chávez.

- Den som overtar etter Chávez, er etter alt å dømme Nicolás Maduro. Han har vært utenriksminister under Chavez og har ført den utenrikspolitikken som Chavez er kjent for, sier Bye.

Den tidligere bussjåføren Maduro ble utnevnt som Chavez’ visepresident i fjor. Det var han som overleverte dødsbudskapet til folket tirsdag kveld.

- Chávez måtte til slutt gi tapt for kreftsykdommen som rammet ham for to år siden, sa en sterkt preget visepresident Nicolás Maduro i en TV-sendt tale til nasjonen.

Åpner for nyvalg
Chávez’ død åpner nå for nyvalg, som vil være et signal om hans sosialistiske revolusjon kan overleve uten hans dominerende personlighet ved roret.

Valget må trolig holdes innen 30 dager, og alt tyder på at det står mellom opposisjonslederen Henrique Capriles og visepresident Maduro, som Chávez selv har utpekt som sin etterfølger.

En meningsmåling nylig viste at Maduro er klar favoritt. Han er ikke bare Chávez' kandidat, men nyter også stor respekt i store deler av arbeiderklassen og kan profittere på en følelsesbølge etter sjefens bortgang.

- Da det var valg i oktober, og Chávez vant en knusende seier, så tilsa meningsmålingene at ingen andre kandidater, bortsett fra Chávez, ville ha slått motkandidaten Henrique Capriles. Men nå har ting forandret seg dramatisk med en stemningssympati mot Chavez som Maduro rir på, sier Bye.

Bye sier at etterfølgeren vil slite med inflasjon og store økonomiske problemer.

- Chávez har jo hatt fordel av høye oljepriser og brukt dette på sosiale programmer som har ført til den sterkeste omfordeling av inntekter gjennom hele Venezuelas historie.

VISEPRESIDENT: Nyvalg i Venezuela blir kunngjort innen 30 dager. I mellomtiden blir visepresident Nicolás Maduro (bildet) fungerende president etter Hugo Chávez' død, sier utenriksminister Elias Jauá.
VISEPRESIDENT: Nyvalg i Venezuela blir kunngjort innen 30 dager. I mellomtiden blir visepresident Nicolás Maduro (bildet) fungerende president etter Hugo Chávez' død, sier utenriksminister Elias Jauá.

- Mykere linje overfor USA?
Bye utelukker ikke at Chavez’ bortgang kan føre til en oppmyking i forholdet til USA, selv om sosialistene med Maduro i spissen skulle vinne nyvalget.

- Det vil ikke komme inn penger i statskasse i samme grad som tidligere, det er et stort problem med kriminaliteten, det er utfordringer med infrastruktur og Maduro har ikke den karismaen som Chávez hadde, så om dette vil føre til at Maduro vender mer mot USA og reduserer konfliktnivået, gjenstår å se, sier Bye.

- Jeg har sagt tidligere i forbindelse med valget i fjor, at Chávez ville ha lagt seg på en mer pragmatisk økonomisk linje fordi han trengte å styrke forholdet til den private sektoren.

Videre understreker Bye at USA og Venezuela er store handelspartnere som er avhengig av hverandre.

- Det økonomiske forholdet mellom USA og Venezuela har fortsatt til tross for ordkrigen. Det er den store forskjellen mellom Venezuela og Cuba, sier Bye og henviser til USAs handelsblokade mot Cuba.

Forverret helsetilstand
Chávez' død kom ikke uventet etter at regjeringen mandag opplyste at hans helsetilstand hadde forverret seg kraftig etter at han for to uker kom tilbake til Venezuela fra Cuba der han gjennomgikk en fjerde kreftoperasjon.

Chávez har ikke vist seg offentlig eller talt til befolkningen siden han fikk et tilbakefall i midten av desember. Han har aldri opplyst om hva slags type kreft han var rammet av. Begravelsen finner sted fredag.

Minneverdige Chávez-sitater

* Venezuelas president Hugo Chávez var ikke redd for saftig ordbruk. Her følger noen minneverdige sitater:
* Djevelen var her i går. Og det lukter fortsatt av svovel i dag (med referanse til USAs president George W. Bush i FNs hovedforsamling i 2006.
* Du er en uvitende mann, et esel, uten moral, en kujon, en løgnhals, en folkemorder, en barnemorder, en drukkenbolt, en latterlig mann. Å som du har lagt deg ut med meg (mars 2006, også om Bush)
* Ikke rot med meg, Condoleezza, ikke rot med meg, jente (til USAs utenriksminister Condoleezza Rice i 2006)
* Fru kansler, du kan dra til ... Jeg vil ikke si mer fordi hun er en kvinne. Hun kommer fra Tyskland som ga støtte til Hitler og støttet fascisme (2008 om statsminister Angela Merkel som hadde sagt han ikke var Latin-Amerikas stemme)
* Du har grisehale, du har griseører, og du snøfter som en gris (til opposisjonskandidaten Henrique Capriles under valgkampen i fjor)
* Jeg går ingen steder, jeg kan ikke gå av selv om jeg ville, fordi jeg ikke tilhører meg selv. Mitt liv tilhører ikke meg, det tilhører dere (til sine tilhengere foran valget i 2008 da han forklarte sine planer om å bli ved makten til 2021)
* Marisabel, i natt skal jeg gi deg det som er ditt (til kona Marisabel i 2000, som han senere ble skilt fra)
* Gi meg din tornekrone, Kristus, gi den til meg så jeg blør, gi meg ditt kors, 100 kors, og jeg skal bære dem for deg. Men gi meg liv, for jeg har fortsatt mange ting å gjøre for mitt folk og mitt land. Ikke ta meg ennå (i 2012 under en gudstjeneste der det ble bedt for at han ble frisk igjen)

(kilder DPA, AFP) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere