*Nettavisen* Nyheter.

- Liv Signe kommer dårligst ut

- SV har mistet sin dimensjon, mener Frank Aarebrot. Foto: Jarle Vines (Jarle Vines)

Sp-lederen kommer klart dårligst ut blant statsrådene i gaveskandalen, ifølge professor.

07.09.10 17:04

Statsrådene Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Jonas Gahr Støre (Ap) og Liv Signe Navarsete (Sp) har vært i vinden for å ha mottatt fine gaver, samt luksussmykker - og beholdt dem i privat eie.

- Det er Navarsete som kommer dårligst ut av dette, sier professor i statsvitenskap og Ap-sympatisør Frank Aarebrot til Nettavisen.

Les også: Fikk gullarmbånd - bevilget millioner

- Hun mottok en gave fra et norsk firma, det er verken naturlig eller særlig skjønnsomt, sier professoren.

- Jeg mener det var riktig av Støre og Strøm-Erichsen å motta gavene. Sistnevnte har gjort alt etter boken, mens Støre utviste eget skjønn, hvilket ikke er bra nok. Navarsete burde ikke tatt i mot gaven. Hun glemte også å registrere den. Det viser dårlig dømmekraft av henne, sier han.

Navarste mottok et armbånd fra Røkke til en verdi av 26.500 kroner, Strøm-Erichsen mottok en sveitsisk luksusklokke til 7375 kroner, samt fine tepper, og Støre takket ja til fem tepper fra Afghanistan.

- Hun har gjort flest feil
- Det er ingen tvil om at Navarsete har gjort flest feil: Hun har ikke fulgt reglementet, og hun har mottatt gaven i en «ikke-gavekultur».

- Men er det snakk om korrupsjon?

- Nei. Det blir ikke korrupsjon før du er bundet av gaven. Da er det ikke lenger en gave, men betaling for en tjeneste, understreker Aarebrot.

Mistanken er der
Men - og det er viktig men:

- Man kan mistenkes å være korrupt uten å være det. Vær alltid forsiktig med å ta med gaver hjem, med mindre det er til en embetsbolig, råder han.

Aarebrot roser SMK for den raske regelendringen:

- Nå har alle statsrådene ryddet opp. Når det gjelder gavene de kan ta med seg hjem, er det viktig med en øvre grense for hva som er tillatt.

- Oppfatter smykker som personlige gaver
Han mener statsrådenes gavehåndtering viser forskjeller mellom kvinner og menn:

- Kvinnene opplever at de gavene de kan henge på seg, er personlige. Vi menn er ikke slik, sier Aarebrot - og avviser at han ville takket ja til en Rolex.

- Jeg får nesten bare krus. Ja, snart har vel hver eneste kommune i landet, og det er ikke få, gitt meg et jævla krus, humrer han.

Viktig med gaver
Han er veldig opptatt av gavekulturen i ulike deler av verden:

- Jeg tror det er dumt å ikke motta gaver i en gavelignende kultur, men statsrådene kan si takk «på vegne av Norge».

- En mulighet er også gjengaver – altså ha en gavestrategi, eksempelvis at president Karzai gir utenriksminister Støre et teppe, mens Støre gir et røntgenapparat tilbake.

Aarebrot synes gaver både er hyggelig og fornuftig, men synes det har vært mye samrøre i de siste dagers skriverier, og sier det må skilles mellom:

  • Offisielle gaveutvekslinger – eks offisielle statsbesøk (for kongen, utenriksministeren, statsminsteren) – hvor alt skjer i tråd med protokollavdelingen.
  • Arbeidsbesøk - ligger ikke gaveutveksling i programmet.

Gi gavene til TV-aksjonen?
Aarebrot synes det er synd hvis statsrådgavene støver ned på et lager:

- Gavene som mottas, kan selges på auksjon - enten til gjengaver eller gode formål. Hva med den nær forestående TV-aksjonen, sier han.

- Hvor svekket er politikerne?

- Det har vært belastende for dem denne uken, men i dette tilfellet handlet Schjøtt-Pedersen veldig raskt. Det betyt at saken er ute av verden, tror Aarebrot.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.