- Livet mitt er ødelagt

Foto: Scanpix (montasje).

Kona Rosemarie Fritzl (69) er blakk og erkjenner at livet hennes er ødelagt.

16.03.09 13:58

Samtidig som at Josef Fritzl (73) stiller i rettssalen i St. Pölten, erkjenner kona Rosemarie at livet hennes er lagt i ruiner.

- Jeg aner ikke hvor veien går videre. Livet mitt er allerede ødelagt. Jeg har ingen penger. Stoltheten min og familien min er alt jeg har igjen. Alt jeg ønsker meg er å beholde familien min, sier hun til The Sun, ifølge Daily Mail.

Rosemarie bor i en liten leilighet i den østerrikske byen Linz hvor hun forsøker å få endene til å møtes med en liten pensjon.

- Folk har sagt så mye om meg, men jeg kan ikke snakke. Jeg ønsker bare å være for meg selv, sier hun.

- Visste ingenting
Rosemarie hevder hun var uvitende om at ektemannen holdt datteren fanget i kjellerbunkeren i Amstetten i 24 år. Den offisielle versjonen som hun og venner fikk servert av 73-åringen, var at Elisabeth hadde rømt hjemmefra som 18-åring.

Deretter dukket det opp tre barn med jevne mellomrom på døren til Fritzl-ekteparet, med beskjed fra Elisabeth om at hun ikke orket å forsørge barna.

Les også: Erkjenner ikke skyld for drap

Rosemarie har aldri blitt offisielt mistenkt i saken, som blir beskrevet som den verste kriminalsaken i Østerrike siden andre verdenskrig.

Ingen av familiemedlemmene til Fritzl vil være til stede under den fem dager lange rettssaken. Derimot blir det vist et elleve timer langt videointervju der Elisabeth har avgitt forklaring.

Skjermet for medietrykket
Elisabeth og barna oppholder seg nå på en klinikk hvor de blir skjermet for det enorme medietrykket i forbindelse med rettssaken.

Fritzl står tiltalt for voldtekt, incest, slavehold, frihetsberøvelse, overgrep og drap. Strafferammen for disse forholdene utgjør til sammen livstid i fengsel, men flere rettseksperter tviler på at 73-åringen vil bli dømt for drap.

Fritzl har erkjent straffskyld voldtekt, overgrep, incest og frihetsberøvelse, men nekter straffskyld for drap og slavehold.

Rettssaken startet mandag klokken 09.30 og domsavsigelsen blir lest opp førstkommende fredag.

Se video av Fritzl i retten fra Sky News:

HTML EMBED

Brukte datteren som et leketøy
Statsadvokat Christiane Burkheiser sa innledningsvis i retten at Fritzl brukte datteren Elisabeth som et leketøy.

- Josef Fritzl behandlet sin datter som sin egen eiendom. Han gjorde henne totalt avhengig. Han bestemte hva slags mat som ble tatt med ned til fangehullet. Han bestemte når maten skulle bringes ned, sa statsadvokaten, ifølge BBC.

Videre sa Burkheiser at Fritzl iblant voldtok Elisabeth i barnas påsyn, samtidig som hun beskrev atmosfæren i fangekjelleren.

- Jeg har vært der nede to ganger og det er en morbid atmosfære. Det var fuktig og muggent, sa hun.

Skjulte ansiktet
På vei inn rettslokalene like før 09.30 skjulte Fritzl ansiktet sitt bak en blå perm. Han nektet å svare på journalistenes spørsmål.

Flere hundre journalister har møtt opp i byen for å dekke saken, men bare 98 journalister får lov til å være inne i selve rettslokalene.

Store deler av rettssaken vil bli ført bak lukkede dører og journalistene måtte forlate lokalet da statsadvokaten Christiane Burkheiser leste opp de verste punktene i tiltalen like før klokken 10.00. Pressen får en daglig oppsummering ved 16-tiden hver dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.