- LO sutrer og svartmaler

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Får på pukkelen av YS.

29.01.10 13:08

Arbeidet med den nye sykelønnsordningen (IA-avtalen) pågår for fullt.

- Fagbevegelsen må slutte å svartmale situasjonen i arbeidslivet, sier leder av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Tore Eugen Kvalheim, til Aftenposten.

- Skremmebilde
Han mener «deler av venstresiden og LO tegner et skremmebilde av arbeidslivet» som virker mot sin hensikt.

- Vi skal ikke sutre uten grunn. Vi er blitt innprentet at arbeidslivet er blitt stadig tøffere de siste 20 årene. Men den nye arbeidslivsundersøkelsen YS har fått gjennomført, viser en positiv utvikling. Det er viktig å få frem, for det er først når vi fester oss ved de gode eksemplene, at vi kan redusere sykefraværet og skape et enda bedre arbeidsliv. Da kan vi gjøre mer av det som allerede fungerer, sier Kvalheim til avisen.

LO: Useriøst
Kvalheim angriper LO, som i sitt handlingsprogram skriver «at stadig flere opplever et krevende arbeidsliv som ofte bidrar til stress, belastningslidelser og redusert livskvalitet» - noe også arbeidsminister Hanne Bjurstrøm tilbakeviser at forklarer økt sykefravær.

- Utspillet fra YS-lederen gjør meg glad for at YS ikke har mer innflytelse i norsk arbeidsliv, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes til Aftenpostens nettutgave.

- Ikke sammenlignbart
LO-leder Roar Flåthen avviser at det er mulig å sammenligne sykefraværsstatistikker i ulike land fordi Norge har så høy yrkesdeltakegelse:

- Det er interessant at i Danmark har de høyere arbeidsledighet og lavere sykefravær enn i Norge, men at staten bruker omtrent like mye penger. For samfunnet er det en fordel at folk er i arbeid, og at de ikke må stå utenfor arbeidslivet eller i andre køer, sier Flåthen på LOs hjemmesider .

De største forbundene

HTML EMBED
LO ( Landsorganisasjonen) er den største fagforeningen med over 860.000 medlemmer.
HTML EMBED
UNIO er den nest største, med 280.000 medlemmer.
HTML EMBED
YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund) har cirka 215.000 medlemmer, likt fordelt mellom privat og offentlig sektor og er politisk uavhengig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.