- Løgn er del av politikken

Foto: (Foto: Scanpix)

Gerhard Helskogs juridiske våpendrager, Cato Schøitz, mener anklager om løgn er vanlig i ordskiftet mellom norske topp-politikere.

27.11.03 14:56

- Er løgn en del av den politiske hverdag? Ja, det mener vi det er! Våre topp-politikere bruker begrepet «løgn» når de skal beskrive hverandre, sa Cato Schøitz i sitt innledningsforedrag.

Han stusset over at den verbale sluggeren Jan Simonsen, som selv skal ha stemplet motstandere som løgnere, reagerer så sterkt når TV 2-journalisten mener han farer med usannheter.

- Tilspisset debatt

- Denne saken dreier seg om yttringsfrihetsgrensen. Hvor skal listen legges i en løpende og svært tilspisset debatt etter avsløringer med stor allmenn interesse?

Slik oppsummerte advokat Cato Schøitz problemstillingen i ærekrenkelsessaken som stortingspolitiker Jan Simonsen har anlagt mot TV 2-journalisten.

Advokat Schøitz mener det er påfallende at Simonsen vil ha fem av Helskogs uttalelser i media kjent døde og maktesløse. Påstandene Helskog kom med i to programmer av «Rikets tilstand» høsten 2001, er nemlig ikke inkludert i den private straffesaken.

De to programmene omhandlet Jan Simonsens forhold til homsestedet "Enka" i Oslo og attentatet mot forlagssjef William Nygaard.

Drepende

- Det er jo de to reportasjene som er ganske drepende, men de er ikke angrepet av Jan Simonsen. Simonsen og hans prosessfullmektig må ha lagt til grunn at det nytter ikke å angripe det som ble sagt i disse programmene, i stedet velger man å angripe i periferien av den påfølgende diskusjonen, tordnet Schøitz.

Schøitz viste til Strasbourg-domstolens karakteristikk av pressens oppgave som en «public watchdog». Han mener Gerhard Helskog var i sin fulle rett da han satte søkelys på stortingsmannens liv.

- Alle forbryteres skrekk

- Vi har å gjøre med en kjent politiker, faktisk en av våre mest kjente, som har markert seg som kriminalpolitisk talsmann med null-toleranse, en politiker som fremstår som alle forbryteres skrekk. Det er få mennesker i samfunnet som må tåle offentlighetens innsyn på samme måte som Jan Simonsen, sa Schøitz.

- Jan Simonsen er en omsorgsfull person, han er sikkert snill og raus, vi har ingen problemer med å si det. Spørsmålet er om han har en tilleggsside og kanskje har dobbeltmoral? TV 2 ville vise en annen side ved Jan Simonsen. Hvordan reagerer så Jan Simonsen når man pirker borti dette? Reagerer han med fortielse og bortforklaringer? spurte Schøitz retorisk.

Politikeren Jan Simonsen krever oppreisning på 250.000 kroner av privatpersonen Gerhard Helskog.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.