- Løslater Aung San Suu Kyi etter valget

Foto: MAST IRHAM (EPA)

Militærjuntaen i Burma vil løslate Aung San Suu Kyi etter valget.

30.09.10 21:06

Offisielle tjenestemenn i Burma opplyser til nyhetsbyrået AFP at Aung San Suu Kyi (65) vil bli løslatt fra husarrest den 13. november, melder Sky News.

Democratic Voice of Burma, som har svært gode kilder i Burma, er ikke kjent med dette.

- Jeg har ikke hørt at militærjuntaen har sagt dette offisielt, men advokaten hennes sa for en tid tilbake at hun vil bli løslatt cirka en uke etter valget, sier sjefredaktør ved Democratic Voice of Burma, Aye Chan Naing, til Nettavisen.

7. november holder Burma sitt første valg på to tiår.

Sittet i husarrest
Suu Kyi ble satt i husarrest etter at hun og partiet National League for Democracy (NLD) vant valget i 1990. Militærjuntaen avviste valgresultatet, og sitter fortsatt ved makten i Burma.

Den tidligere opposisjonslederen fikk ikke lov til å stille som kandidat for partiet NLD under årets valg, men får imidlertid lov til å bruke stemmeretten.

Politiske analytikere har tidligere karakterisert valget i Burma som en farse og spill for galleriet.

Valgkamputspill
Den norske Burmakomité er imidlertid ikke overbevist om at juntaen vil løstale den verdenskjente frihetsforkjemperen.

- Hvis dette stemmer ønsker vi løslatelsen velkommen, men mest sannsynlig er dette et valgkamputspill rettet mot opinion og det internasjonale samfunn, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité i en pressemelding.

- En løslatelse av Suu Kyi vil være en stor glede for demokratibevegelsen, men vi minner om at det fortsatt sitter mer enn 2200 politiske fanger i fengsel. Det internasjonale samfunn med FN i spissen har gjentatte ganger oppfordret juntaen til å løslate alle politiske fanger før man i det hele tatt kan begynne å snakke om at valget 7. november vil ha noen som helst legitimitet, sier Husøy.

Aung San Suu Kyi fikk tildelt Nobels fredspris i 1991 og er den eneste nålevende fredsprisvinneren som ikke fikk møte opp personlig under prisutdelingen i Oslo rådhus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.