- Lov med egentid på ferie

Foto: (Foto: Thinkstock)

Bestiller du ferie med svigers i disse dager? Her er råd og vink for å unngå feriefella.

11.05.11 10:23

(SIDE2): Kanskje har du booket ferien allerede og ser fram mot et avbrekk fra jobb, forpliktelser og rutinene i hverdagen?

For at ferien skal innfri dine forventninger er det viktig å kommunisere i forkant, mener familieterapeut i Familiehjelp.no, Lars Fengsrud.

Han mener alle typer ferier, enten det er med svigers, egne foreldre, andre vennepar og deres barn eller kjernefamilien krever kommunikasjon for å lykkes. Man kan ikke forvente at andre kan lese ens egne tanker og misforståelser kan lett oppstå og skape sur stemning.

- Det er ikke unormalt å krangle, og man skal ikke unngå dette for enhver pris. Noen ganger kan en krangel rense luften ved at begge parter får ut det de har på hjertet, men det er viktig at barn unngår å se og høre kranglingen, sier Fengsrud.

- Vær ærlig!
Fengsrud mener planlegging er nøkkelen til en vellykket ferieavvikling.

- For å unngå misforståelser og krangling anbefaler jeg at familier planlegger ferien godt, og at man er så konkret som mulig. Jeg tenker at det er viktig at man først og fremst, med eller uten barn, planlegger hvordan ferien skal se ut, også med sviger- eller besteforeldre. Snakk om hvilke forventninger man har, til partneren spesielt og ferien generelt. Vær ærlig på dette. Det er lov å ha litt egentid, også på ferie, men snakk om dette i forkant, råder terapeuten.

Reserveplan er lurt
Skal du feriere i Norge må du i hvert fall ta høyde for at badeferien heller må tilbringes med andre aktiviteter, mer innetid eller flere dagsturer. En ferie med flere må naturlig nok også romme flere behov og kanskje må dine behov vike enkelte ganger.

- Det er mye man ikke har kontroll på under ferien, og det anbefales at man også tar dette i betraktning når man planlegger. Ha gjerne en reserveplan i tilfelle dårlig vær eller andre uforutsette ting, og vær åpen for forandringer. Forvent forandringer, da er du bedre rustet til å takle de når de dukker opp, sier Fengsrud.

- Gjør ferien spesiell
Ligger det problemer i luften før du drar på ferie, så gjør du lurt i å lufte disse FØR ferien starter. De løser seg nemlig ikke av seg selv.

- Mange skyver problemene unna og håper disse skal løses under ferien. Det er ikke noen god idé. Ikke forvent at ferien skal brukes til å løse opp i alle problemer du har med partneren. Slike forventninger er urealistiske, og fører ofte til at man tenker at ferien er mislykket. Hverdagsproblemene bør man prøve å løse før man drar på ferie, og det er viktig å gjøre ferien til noe spesielt, en opplevelse og litt tid borte fra rutiner og mas. Ferien skal være noe annet enn hverdagen. Jeg anbefaler å fysisk reise bort fra hjemmet, om enn bare for noen dager, slik at alle får et avbrekk fra den daglige rytmen med jobb, barnehage, skole, mobiltelefoner, e-post, fotballkamper og husarbeid.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.