RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lundestad burde aldri ha blitt ansatt


Thorbjørn Jagland burde ikke ha blitt valgt inn i Nobelkomiteen, skriver Nobelinstituttet mangeårige direktør Geir Lundestad.
Thorbjørn Jagland burde ikke ha blitt valgt inn i Nobelkomiteen, skriver Nobelinstituttet mangeårige direktør Geir Lundestad. Foto: Vegard Wivestad Grøtt
Sist oppdatert:
Nobel-kritiker mener Geir Lundestad var minst egnet til å få jobben blant alle søkerne.

Tidligere direktør for Nobelinstituttet og nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, lanserer boken «Fredens sekretær» på torsdag.

Der skriver Lundestad at det var feil å ta inn Thorbjørn Jagland som leder for komiteen.

- Nobels sabotør
Nobel-kritiker og fredsaktivist Fredrik S. Heffermehl mener imidlertid at Lundestad aldri burde ha vært sekretær for nobelkomiteen.

- Lundestad driver med villedende markedsføring - han kan gjerne ha vært «Fredens sekretær,» det kan være alt mulig. Men undertittelen «25 år med nobelprisen» er usann. Han har ikke vært Nobels sekretær, men Nobels sabotør. I mine bøker har jeg gjort en grundig analyse av hans arbeid, og han har ikke vært i Nobels tjeneste, sier Fredrik S. Heffermehl til Nettavisen.

- Han var minst egnet
Lundestad ble valgt inn som nobelsekretær i 1990.

- Jeg har sett søkerlisten den gang han ble ansatt. Han burde heller ikke ha blitt ansatt. Komiteen valgte den som var minst egnet. Lundestad var den søkeren som sto lengst fra Nobels idé. Men det er i og for seg logisk siden nobelkomiteen også står meget langt unna Nobels idé.

- Skal du lese boken, Heffermehl?

- Jeg venter meg ikke mye av den, men må likevel se om det er noe jeg må revidere i vurderingen av Lundestad i mine tidligere bøker.

Fredrik S. Heffermehl

Roser Lundestad
Heffermehl vil imidlertid rose Lundestad på to punkter.

- Jeg synes det er veldig bra at han skriver at Jagland ikke burde vært valgt inn ettersom han er tidligere statsminister og utenriksminister. Og det er uhyrlig at Jagland kombinerer denne rollen med rollen som generalsekretær av Europarådet. Så der har Lundestad helt rett, sier Heffermehl.

Videre mener Heffermehl det er positivt at Lundestad nå støtter ønsket hans om større åpenhet om prosessene og beslutningene som nobelkomiteen tar bak lukkede dører.

Det har ikke lyktes Nettavisen å få en kommentar fra Lundestad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere