*Nettavisen* Nyheter.

- Lytt til lokale myndigheter

Passasjerer ved flyplassen Narita utenfor Tokyo. Foto: Mark Baker (AP)

Utenriksdepartementet jobber med å komme i kontakt med i underkant av fem nordmenn.

12.03.11 21:53

Natt til lørdag jobbet utenriksdepartementet (UD) på spreng med å komme i kontakt med nordmenn i Japan. Lørdag ettermiddag er det i underkant av fem nordmenn de enda ikke har fått kontakt med.

- Dette er personer som kan ha befunnet seg i de hardest rammede områdene, men vi er ikke sikre på om de befant seg der da skjelvet gikk sier underdirektør Frode Andersen i UD til Nettavisen.

I en oppdatert melding klokka 10 lørdag melder UD at ambassaden i Tokyo så langt ikke har fått noen meldinger om norske skadelidende. Ambassaden kartlegger situasjonen, og i Oslo satte UD krisestab fredag.

Reiseråd
- Vi stiller også med støtte og informasjon til nordmenn andre steder i Japan. Det er en god del nordmenn i Tokyo som er skremte av det som har skjedd, men Japan er et av de landene i som er best i verden på å håndtere denne typen katastrofer. Rådet vårt er å lytte til lokale myndigheter, fortsetter Andersen.

Norsk UD har nå gått ut med reiseråd til Japan, de fraråder alle reiser som strengt tatt ikke er nødvendige til de japanske områdene som er hardest rammet av jordskjelvet og tsunamien. Disse områdene er Miyagi, Iwate, Aomori og Fukushima nordøst for Tokyo. Les mer på UDs nettsider.

- Det har vært en sterk opplevelse for mange som kun er på besøk i Japan og som opplever denne typen naturkrefter. Vi hjelper også til med råd om hvordan man skal komme seg hjem, men igjen, lytt til lokale myndigheter, understreker Andersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.