*Nettavisen* Nyheter.

- Lyver om anti-depressiva

Negative testresultater av antidepressive midler blir sjeldent offentliggjort.

17.01.08 11:50

(SIDE2): De amerikanske legemiddelmyndighetene Food and Drug administration (FDA) har gått gjennom en rekke tester som er gjort på populære antidepressive midler. De fant at effekten av legemidlene er sterkt overdrevet i forhold til testresultatene og at de fleste testene med negativt resultat aldri ble offentliggjort eller de ble presentert som positive istedenfor negative.

Det melder The Wall Street Journal torsdag.

Negative tester blir positive
Av 74 studier ble bare 38 av dem positive ifølge FDA. Alle foruten én ble publisert. Nesten alle de studiene som hadde negative eller sprikende resultater ble ikke publisert, ifølge forskerne.

Det er lett for leger å gjøre feilvurderinger når en rekke publisert materiale forteller hvor effektive legemidlene er. Legene er ikke klar over mengden med upublisert data som viser det stikk motsatte. Det kan føre til at de gir pasienter legemidler som ikke er til det beste for pasienten, skriver avisen.

To av de store produsentene av legemidler, Wyeth og Pfizer nekter å kommentere studieresultatene på grunnlag av at de har taushetsplikt omkring alle medisinske studier, foruten i medisinske tidsskrifter.

Aldri publisert
FDA kan på sin side publisere studiene.

- Det fins ingen regler mot at FDA ikke kan legge ut legemiddelrapporter, sier en representant for FDA.

Det har de også gjort etter gjennomgangen av de 74 studiene og 12.564 pasientene som er registrert hos FDA fra 1987 til 2004.

Det var 38 positive studier og 36 hadde negative eller sprikende resultater. 22 av de 36 studiene ble aldri publisert mens av de 14 som ble publisert så ble 11 av de negative testene presentert som positive likevel.

Legemiddelselskapet Pfizer utførte for eksempel fem tester på det antidepressive legemiddelet Zoloft. I to av studiene funket legemiddelet bedre enn placebo, mens i de tre andre testene gjorde placebopiller like stor nytte. Bare de to første studiene ble publisert og i beskrivelsen av legemiddelet som legene får diskuteres kun de positive virkningene.

Den norske professoren i farmakologi Lars Slørdal etterlyser produktnøytral informasjon.

- Mye av informasjonen kommer fra legemiddelindustrien, som etter min oppfatning har for frie tøyler i forhold til legene. Det er et stort behov for objektiv og produktnøytral informasjon når det gjelder både søvnmidler og legemidler generelt, sa professoren da Side2 snakket med han om at leger forskriver for mye sovemidler onsdag.

Les saken her: Knasker dobbelt så mye sovepiller

Også røykepillen Champix har måttet gjennomgå gransking fra FDA. Sammen med legemiddelselskapet Pfizer gransker de nå bivirkningene. Pillen selges også i Norge.

Ifølge en tidligere artikkel i Dagsavisen er det fare for at det reseptbelagte legemiddelet Champix øker risikoen for psykiske forandringer hos brukerne. I verste fall kan det forårsake selvmordstanker hos visse pasienter.

Les saken: Skjerper advarsler mot røykepille

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.