*Nettavisen* Nyheter.

- Må betale 800 mrd. kroner i året

Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)

Og Greenpeace mener USA må stå for en femtedel av beløpet.

12.12.09 16:14

OSLO/RAINBOW WARRIOR (Nettavisen): - Det må opprettes et internasjonalt klimafond hvor det betales i underkant av 808 milliarder kroner hvert eneste år fra 2012 til 2020.

Dette understreker kampanjeleder for «Global oppvarming» i Greenpeace, Damon Mogulen, til Nettavisen. Beløpet skal fordeles på verdens industriland og samtlige bør betale en sum propersjonelt med landets utslippsnivå.

- Derfor er det naturlig at USA betaler en femtedel, altså ca 160 milliarder kroner, sier Moglen.

Obama er rett mann
Moglen forteller at Barack Obama har ansvar for den største hindringen til et bedre klima, nemlig USA. At utslippene må reduseres med 25 til 40 prosent, fremfor de fire prosent som er fakta i dag.

Les også: Kina krever 40% CO2-kutt innen 10 år

- Obama har alle muligheter med denne dynamiske personligheten og utrolig støtten han får fra folket. Med fredsprisen kan han bli et symbol eller ikon. Nå må han bare stå fram som en virkelig leder og være en visjonær med ambisjoner om ekte forandring, sier Moglen.

Han poengterer med å referere til tidligere president John F. Kennedy.

- J.F.K sa aldri at vi skulle få et menneske fire prosent til månen, eller seks prosent. Han sa at vi skal sende en mann til selve månen.

Bruker gammel teknologi

- Vi har teknologien til å redusere utslipp. Men USA Moglen fremdeles 19. eller 20. århundres teknologi. Er det virkelig slik at USA ikke kan leve i det 21. århundres virkelighet?. spør Moglen.

Han forsetter ved å henvise til USAs grunnlov hvor det står skrevet at presidenten selv står ansvarlig for å forhandle fram avtaler.

- Derfor må han slutte lene seg på kongressen og gå foran de. Det forventes av en president. Millioner av mennesker avhengenger av USA. De ser på Obama og ser håp, sier Moglen.

Han berømmer presidenten for å gå ut offentlig i USA og annonsere at utslipp av grønne gasser er farlig.

- Litt komisk er det også. Europa har visst det lenge og lagt planer, men USA har tidligere vært ledet av en mann (George W. Bush) som ikke trodde det var en klimatrussel.

Nettopp derfor var det viktig, ifølge Moglen, å vekke amerikanerne ved å slutte å ufarliggjøre klimaspørsmålet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vil resultere i vold
Lederen mener det er positivt at Obama personlig tar del i klimamøtet i København, og at det er kritisk viktig at han drar dit og sikrer en god avtale.

- Planeten kan ikke vente. Vi snakker om overlevelse av vår rase og selve kloden, påpeker han.

Moglen mener det er på tide å gjøre handling ut av ord. Han minner oss på at Obama har sagt at dette er menneskehetens aller viktigste oppgave, og at vår generasjon må løse problemet.

- Da er det jo litt merkelig at han ikke står fram som en ambisjonsrik leder med fremtidsvisjoner. Presidenten gjør ikke de nødvendige tiltak verken nasjonalt eller internasjonalt. Han må bruke betydelige summer på å oppnå store resultater. Jeg har tro på at Obama er rette mannen for jobben.

Kampanjelederen er ikke i tvil om at hvis klimaets tilstand forverres vil det komme vold fra menneskeheten i tillegg.

- Dette har historien lært oss.

Og han ønsker minne verden på en bestemt avgjørelse i finanskrisen, samt sette spørsmålstegn ved grunnleggende verdier.

- Da verden slet som verst økonomisk ga USA milliarder av kroner for å redde en bank. Så det finnes penger til å redde banker, men ikke liv?, avslutter Moglend.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag