- Må få akutt nødhjelp

Frelsesarmeen ønsker akutt nødhjelp til romfolket i Oslo og langsiktig hjelp i hjemlandet.

16.06.11 08:04

HTML EMBED

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_bk = new SWFObject("http://pub.tv2.no/nettavisen/gif/flars/slideshow_b.swf", "picshow_b4273", "468", "665", "8"); so_bk.addVariable("id", "4273"); so_bk.addParam('allowscriptaccess','always'); so_bk.addVariable('htmlObjectId','picshow_b4273'); so_bk.addVariable("scale", "noscale"); so_bk.write("karusell_so_body4273");

Gjennom et syv ukers prosjekt som ble avsluttet den 1. mai skulle Frelsesarmeen i Oslo finne ut hvilke behov romfolket i hovedstaden hadde.

Hovedmålet med tilbudet om mat, dusj, nye klær, samt tilgang på toaletter og en sovesal tre ettermiddager i uken, var å møte nøden i Oslos gater.

Langsiktig hjelp
I rapporten organisasjonen nå har utarbeidet om prosjektet, kommer det klare anbefalinger om at romfolket må få akutt nødhjelp i Norge og Oslo. Man bør også sette i gang langsiktig hjelp i hjemlandet.

- Nå vandrer de gatelangs uten dusj og do. Det finnes jo offentlige bad og strender, men det skulle vært mer. Jeg ønsker ikke fordele ansvar. Det blir viktigst å få et bilde av hvordan situasjonen er og snakke sammen med andre organisasjoner og kommunen, forklarte lederen for Frelsesarmeens rusomsorg, Knut Haugsvær, til Nettavisen like etter at prosjektet var avsluttet.

Her fant man også ut at hygienen var dårlig og at romfolket har behov for et sted de kan føle seg trygge.

Frelsesarmeen ønsker ikke å kommentere rapporten ytterligere før den legges fram på en pressekonferanse torsdag. Her vil rapporten også bli overlevert byråd for sosiale tjenester og rusomsorg i Oslo, Anniken Hauglie.

Plukker avføring og søppel
Nettavisen har skrevet en lang rekke artikler om romfolket. Fokuset har den siste måneden vært på Ruskenpatruljen, som daglig må ut i Oslos gater, romfolkets leire eller hovedstadens parker for å plukke søppel og avføring.

Kommunepolitikerne mener det er statens ansvar siden det er et europeisk problem. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo kommune mener for eksempel at utplassering av utedoer bare vil føre til at flere kommer til Norge.

Les også: – Utedoer vil bare lokke flere til Oslo.
Les også: Han plukker avføringen til tiggerne.
Les også: Kommunens skrekkbilder.

Frelsesarmeen mener dette er et unyansert og respektløst bilde av romfolket.

- Det er veldig mye fokus på romfolkets forsøpling og urettmessige plass i byen. Men det er lite fokus på hva slags alternativer de har. En av de største utfordringene for romfolk er personlig hygiene, ettersom de ikke har tilgang til dusj og begrenset tilgang til toaletter, sier kaptein Geir Inge Hol, operativ leder for Frelsesarmeens utredning til deres egen nettside.

Artikkelen om rapporten ble publisert tirsdag, men senere fjernet fra organisasjonens nettsider.

Frelsesarmeen og Oslo kommune dro til byene Targu Jiu og Targu Carbonesti i Romania. Her bor familiene til de som har dratt til Oslo og Norge for å søke lykken. Fattigdommen er stor, og speiles gjennom falleferdige hus, arbeidsledighet, mangel på utdannelse, og syke eldre med ansvar for små barn.

I Romania har de i en årrekke blitt diskriminert i arbeidslivet. Romfolket ønsker ikke å være kontrollert av staten og har en mistro mot myndighetene. Dette har sammenheng med tidligere tiders forfølgelser og undertrykking, mener Lars Gjerde. Han har skrevet en bok om romfolkets språk og har tidligere vært lærer for sigøynerne i Oslo.

Les også: – Praktiserende anarkister.

- De kommer hit for å tjene penger. I Romania lever de i fattigdom, har lav status og blir sett ned på. De er ganske annerledes enn andre folk i livsstil. De aller fleste rom er bofaste og ikke på reise og de bor i bolig i Romania, sa Lars Gjerde til Nettavisen.

Dermed blir det et viktig mål for Frelsesarmeen å hjelpe romfolket der de er blant annet ved å bygge samfunnssentre i Romania for å bedre levevilkårene på lengre sikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.