*Nettavisen* Nyheter.

- Må kutte i psykiatrien

Foto: helse bergen

Lengre ventetid på livsviktige kreft - og hjerteoperasjoner og nedbemanning i psykiatrien kan bli realiteten dersom ikke Helse Vest justerer sine budsjettkrav.

- Den ekspertisen som vi har i Helse Bergen, har strukket seg så langt den kan. Jeg kan ikke se hvordan vi skal klare å få dette i havn. Vi kan ikke anbefale noen av de alternative kuttene, sier direktør Anne Kverneland Bogsnes til iBergen.no.

Men det mangler fremdeles 118 millioner for å oppfylle kravet om et budsjettunderskudd på 60 millioner. Og står styret i Helse Vest på sitt, må denne luken tettes.

Pasientveksten må reduseres
Folk klager på lang ventetid ved Haukeland Universitetssykehus. Men i realiteten har sykehuset hatt en vekst på nesten 6 prosent i pasientbehandling. Nå kan pilen bli snudd igjen.

- Hvis styret fremdeles står på sitt forslag til et budsjettminus på 60 millioner, må vi inn og redusere denne veksten. Men det er vanskelig å klare over natten siden vi alt har pasientene. Det er urealistisk å budsjettere med en løsing som sier en pasientvekst på 2,5 prosent, sier Bogsnes som legger til at det bare bil dekket 40 prosent for pasientene som kommer over det budsjetterte tallet for pasientbehandlinger.

I praksis vil et kutt i pasientbehandlingen blant annet føre til tomme operasjonssaler og lengre ventetid for kreft - og hjertepasienter.

Hva ligger i ytterligere budsjettmessige kostnadskutt?
- Ytterligere kutt vil også føre til at vi må redusere antall sengeplasser på psykiatrisk avdeling. Dette er en veldig dårlig løsning som vil føre til lengre ventetid for pasientene, sier Bogsnes.

Andre kutt som ligger i kriseplanen er å utsette nødvendig opprustning av bygningsmassen som allerede har et etterslep på 1,5 milliarder korner.

Har krympet noe
I desember ble det lagt frem et budsjettunderskudd på 200 millioner fra Helse Bergen. Noe av dette er krympet inn, da det er blitt tatt forbehold om at Haukeland Sykehus får dekket en ny medisin til brystkreftpasienter. Men fremdeles er det langt ned til Helse Vest sitt krav på 60 millioner i budsjettunderskudd.

12. januar er det styremøte i Helse Bergen, der saken igjen vil bli diskutert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.