RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må lære av Lyndon B. Johnson

Foto: Tina Stilson (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Fem måneder før valget er demokratene og republikanerne for alvor i gang med skittkastingen.

WASHINGTON DC (Nettavisen): Fem måneder før det amerikanske presidentvalget viser de fleste meningsmålinger at det ligger an til et jevnt race mellom Barack Obama og Mitt Romney.

I amerikanske medier har økonomi, utenrikspolitikk - blant annet USAs tilstedeværelse i Afghanistan, det vanskelige forholdet til Pakistan og landets posisjon globalt - helsepolitikk og kvinners rettigheter spilt hovedroller i valgkampen.

Økonomi et nøkkelbegrep
Nettavisen tok en prat med turister på National Mall i Washington DC for å finne ut hva som er viktigst for dem når de skal avgi sine stemmer 6. november.

Ikke uventet er økonomi et nøkkelbegrep for velgerne Nettavisen snakket med. Imidlertid er det også klart at flere velgere verken lar seg sjarmere av Romney eller Obama.

- Umulig å komme ut av gjelda
Don McGuire (80), fra Lexington i Kentucky, har alltid holdt med demokratene. Nå anser han seg selv som uavhengig. I likhet med svært mange amerikanere er landets økonomi det som engasjerer ham mest.

- Vi har problemer på alle nivåer. USA har en gjeld som jeg ikke klarer å se at vi kan komme ut av, arbeidsledigheten er for høy og levekostnadene har skutt i været, sier en engasjert McGuire til Nettavisen.

- Det hjelper oss heller ikke at vi fører kriger vi ikke kan vinne i utlandet. Det koster altfor mange unge amerikanere livet, og bidrar til å øke gjelden vår. Det er tragisk. Jeg har alltid vært imot krig.

Skattereform og kvinners rettigheter
Også for ekteparet Bob og Jacqueline Baldridge fra Independence i Kentucky, er økonomi tungtveiende. For Jacqueline er, i tillegg til økonomi og skapning av nye arbeidsplasser, kvinnerettigheter svært viktig.

- Kvinners rettigheter er viktig for meg, og Romney har ikke imponert på det området, slår hun fast.

Bob identifiserer seg som en økonomisk konservativ, men ikke republikaner.

- For meg er det viktig at vi får muligheten til å overlate verdier, og dermed muligheter, til kommende generasjoner. Jeg ønsker derfor blant annet en fjerning av arveavgifter, forklarer han.

- Må satse på utdanning
Diego Arbulu, som er bosatt i Washington DC, er også opptatt av skatt. For ham er Mitt Romney det eneste alternativet.

- Jeg jobber innen finans, og er opptatt av ansvarlighet innen skattepolitikken. For meg er det klart at Romney vil gjøre den beste jobben på det området, sier han.

Utdanning er helt nede på 11. plass over de viktigste valgsakene. For lærer Danielle Ongart (30) fra Denver i Colorado, er det derimot en hjertesak, sammen med økonomien.

- Obama, svarer hun kjapt på spørsmål om hvem hun støtter.

- For meg er det essensielt med en økt satsing på skolen. Utdanning er viktig og man må gi mer økonomisk støtte, og samtidig stille strengere krav til ansvarlighet. George W. Bushs No Child Left Behind har ikke gjort noe for å styrke skolene og vi må bevege oss bort fra det, forklarer Ongart.

Enorm statsgjeld
Med en enorm statsgjeld - i skrivende stund på over femten tusen milliarder dollar - og en arbeidsledighet på over åtte prosent, i tillegg til at over 17 prosent av befolkningen må klare seg på deltidsarbeid selv om de ønsker og trenger fulltidsstillinger, er det ikke overraskende at økonomisk politikk nok en gang er det heteste temaet i den amerikanske valgkampen.

Men mens politikerne krangler så busta fyker om hvem som har den beste økonomiske politikken, anser flere av amerikanerne Nettavisen har snakket med, nettopp dette som dette største problemet i politikken i dag.

- Ingen evne til kompromiss
Det er nemlig liten tvil om at det er en stadig økende partipolitisk polarisering i Washington DC, og Don McGuires største hjertesukk er nettopp politikernes manglende evne til samarbeid.

- Det hersker fullstendig kaos i landet nå. Politikerne er stort sett bare enige om å være uenige. Det hjelper ikke å ha gode løsninger på de økonomiske problemene og andre utfordringer vi står overfor, hvis partiene er mer opptatt av å sabotere hverandre enn å ta de grepene som er til det beste for landet, sier McGuire.

- Obama har mye vettugt for seg, men han har ikke vært flink nok til å overbevise kongressen om at man må samarbeide, at man må jobbe til det beste for landet, uavhengig av parti, sier McGuire.

- Lyndon B. Johnson et forbilde
Han får støtte av ekteparet Baldridge

- Partiene er fullstendig blottlagt for evnen til å inngå kompromiss. Det er ille, mener Bob Baldridge.

McGuire mener dagens politikere hadde hatt godt av å lære av tidligere president Lyndon B. Johnson.

- Lyndon B. Johnson er den presidenten som har vært flinkest på dette området. Han klarte å snakke til begge partier og få dem til å skjønne at man må sette landet over partiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere