RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må omdefinere farsrollen

Foto: Thinkstock.com
Den gamle papparollen er ikke lenger gyldig, sier FN.

(SIDE2:) - Hele farsrollen trenger å omdefineres, konstaterer FN i en ny rapport.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

FNs ekspertpanel, som har satt sammen rapporten, mener dagens fedre ikke lenger passer inn i den rollen de tradisjonelt har hatt, selv ikke i land der omsorgsansvaret kulturelt ligger hos mor.

Dramatisk endring
- Menn lever i langt større grad enn tidligere ikke sammen med sine barn. Mange flere får barn utenfor ekteskap, sier professor Margaret O'Brien ved University of East Anglia, og en av forfatterne bak rapporten til The Guardian.

Rapporten « Men in Families and Family Policy in a Changing World» slår fast at endringen i farsrollen er dramatisk.

- Mange menn opplever farsrollen som flere ulike forhold til barn. Noen av barna er deres egne biologiske barn, mens andre har de omsorgen fordi ektefelles eller kjæresten har barn fra før, heter det.

- Farsrollen er, foruten å være tilstede ved unnfangelsen, i høyst grad en sosial funksjon, fastslår rapporten. Samtidig sier den at mange menn tar farsrollen alvorlig, og at flere fedre enn tidligere vil gå langt i å opprettholde et godt forhold til sine barn selv om de ikke bor sammen.

Rapporten slår fast at fedrenes ansvar og rolle i mange land, foruten Skandinavia, blir nedspilt, også av det offentlige.

Kritisk
Flere personer har allerede protestert mot rapporten som de mener reduserer dagens fedre og det ansvaret de tar for sine barn og stebarn.

- Denne holdningen fanger overhodet ikke hva en far eller hva det betyr å være far, sier Rob Williams i det engelske Fatherhood Institute.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere