RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Bjørn-Tore Sandbrekkene/OP.no)

- Må søke to uker før for å tigge

Sist oppdatert:
Tiltak mot tigging i Larvik.

Skal du tigge i Larvik, kan veien fram til gatehjørnet bli litt mer kronglete. I forslaget til endringer i politivedtektene foreslås det nemlig nå at tiggere personlig må møte opp på politistasjonen to uker i forveien for å søke om tillatelse, skriver OP.no.

Både politiet og kommunen vil bli kvitt tiggingen som foregår i bybildet i Larvik. I dag vedtar kommunestyret endringer i politived- tektene for Larvik kommune. Det kan gjøre tigging vanskeligere.

- Bedre kontroll

Daglig står tiggere rundt i bygatene i Larvik. Nå kan de få en vanskelig jobb. Nytt i forslaget er at folk som heretter vil samle inn penger – eller tigge – først må møte personlig opp på politistasjonen. Det må også skje 14 dager før selve tiggingen, eller innsamlingen, skal finne sted – hvis ikke kan de vises bort.

- Vi får bedre kontroll på dem og har alternativt en hjemmel til å håndtere dem hvis de ikke har søkt. Vi kan få ting mer i system, påpeker stasjonssjef ved Larvik politistasjon, Tor Eriksen.

Forslaget er et resultat av et ønske om å forebygge kriminell og organisert tigging.

I dag kan tiggere fritt be om penger fra forbipasserende i Larvik. Tigging er ikke ulovlig i Norge, og så lenge tiggerne oppfører seg pent, kan ingen si noe på det. Politiet har imidlertid anledning til å vise bort folk fra byen hvis de er spesielt aggressive i måten de tigger på, forstyrrer ro og orden, og har en plagsom atferd. Det er ofte ikke tilfellet.

- Hvis de sitter helt rolig kan vi ikke gjøre noe, påpeker Ole Martin Manvik (Frp).

Ville fjerne ordet «tigging»

Da saken ble behandlet i Næring- , miljø- og teknikkomiteen i slutten av september, ønsker Frp å ta ut ordet «tigging» fra rådmannens forslag, men de tre komitémedlemmene fra Frp ble nedstemt av Ap, Høyre og Larvikslista.

- Vi prøvde å fjerne ordet tigging og mente at det da ble ulovlig, men tigging er jo ikke ulovlig, forklarer Manvik.

Larvik kommune har ikke lov til å legge inn i politivedtektene at tigging skal være ulovlig fordi det er norsk lov som regulerer dette forholdet.

På Frps gruppemøte mandag bestemte de seg for å gå inn for forslaget til rådmannen.

- Da gjør vi det litt mer plundrete for dem, sier Manvik, som likevel ser at det er muligheter for å fortsette virksomheten.

- Hvis det kommer noen fra for eksempel Romania og tar ei runde rundt i byene, så kan de begynne 14 dager etterpå, minner han om.

I forslaget til vedtak fra rådmannen, som behandles i dag, påpekes det at andre politidistrikt har innført den samme regelen og at det har hatt god effekt.

Les flere nyheter fra Østlands-Posten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere