RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må stanse det før vårt eget samfunn ødelegges

En liten jente krabber under piggtrådgjerdet mellom Serbia og Ungarn. Sistnevnte har satt opp et 17 mil langt piggtrådgjerde for å holde flyktningene ute. Ungarn er ett av transittlandene i Europa.
En liten jente krabber under piggtrådgjerdet mellom Serbia og Ungarn. Sistnevnte har satt opp et 17 mil langt piggtrådgjerde for å holde flyktningene ute. Ungarn er ett av transittlandene i Europa. Foto: Darko Bandic (Ap)
Sist oppdatert:
Hjelpeorganisasjon tegner et ragnarok-scenario av flyktningsituasjonen i Europa.

Europa står overfor den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. Generalsekretær for Dansk Flyktninghjelp, Andreas Kamm, uttalte tidligere denne uken at det er en historisk ubalanse mellom antall flyktninger og verdens kapasitet til å beskytte og hjelpe dem.

- Vi risikerer at motsetninger mellom flyktninger og migranter på den ene siden og lokalbefolkningene på den andre siden går helt skjevt og eskalerer, og i mine øyne står vi overfor et desidert ragnarok-scenario, sa han i et intervju til Jyllands-Posten.

Han mener Europa ikke kan importere «overskuddsbefolkninger».

- Vi kan ikke være forpliktet til å ødelegge vårt eget samfunn. Vi må stoppe før det, hvis vi overhode kan, sier han.

Andreas Kamm

- Dramatisk fremtidsvisjon
Han mener dagens flyktningsituasjon er en permanent utfordring som må løses med nye tiltak. Generalsekretær for Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas), Ann-Magrit Austenå, er uenig med at Europa står overfor et fremtidig ragnarok-scenario.

- Jeg har vært i kontakt med Dansk Flyktninghjelp. Hovedanliggende hans er at FN må styrkes og at Europa mangler gode samarbeidsløsninger om å håndtere de store utfordringene vi ser nå. Det er en dramatisk fremtidsvisjon han refererer til. Hans poeng er at hvis vi ikke gjør noe, så kan dette bli vanskelig, sier Austenå til Nettavisen.

- Er du enig med ham?

- Nei, jeg er overhode ikke enig i dette ragnarok-scenariet. Men jeg er enig i at Europa må finne felles løsninger. Vi må bidra til løsninger og en best mulig situasjon for dem som flykter og gi dem beskyttelse i våre land.

Ann-Magrit Austenå

Kyniske menneskesmuglere
Hun mener interneringsleirer utenfor Schengen-området, som siler ut flyktningene med beskyttelsesbehov, ikke er noen god løsning.

- Nei. Leirer er aldri noen god løsning. Palestinerne har vært i leirer i to generasjoner, og det har ikke løst noe som helst, sier Austenå.

- Jeg tror på mer aktiv bruk av våre utenriksstasjoner i for eksempel Jordan og Libanon, som kan avklare mye raskere beskyttelsesbehovet for syriske flyktninger. Da kunne de ha reist lovlig uten å bli presset til å reise med kyniske menneskesmuglere. Hvorfor skape et kynisk marked for menneskesmugling? sier hun.

Fakta: Fakta om flyktningkrisen i Europa

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Nær 340.000 flyktninger og migranter ankom EU de første sju månedene i år.
* Mer enn 260.000 flyktninger og migranter har krysset Middelhavet så langt i år ifølge UNHCR. Over 2.300 migranter er bekreftet omkommet i forsøket, de fleste på vei fra Nord-Afrika til Italia og Hellas.
* Det har vært en kraftig økning av antall migranter, de fleste av dem fra krigsherjede land som Syria, som kommer landruten gjennom Tyrkia og derfra den relativt korte sjøveien til Kos, Lesvos og andre greske øyer.
* De fleste som ankommer Hellas og Italia, tar veien videre nordover for å søke asyl.
* Rundt 102.000 migranter og flyktninger ankom EU via balkanlandene Makedonia, Serbia, Bosnia og Hercegovina, Albania, Montenegro eller Kosovo mellom januar og juli i år. Over halvparten av migrantene som kom til EU fra Balkan i første kvartal, var statsborgere fra Balkan.
* Tyskland alene venter å motta 800.000 asylsøkere i løpet av året, noe som er flere enn det som kom til Europa i hele fjor. (©NTB)

Funnet døde i lastebil
Senest torsdag denne uken gjorde østerrikske myndigheter et grufullt funn i en lastebil. Minst 70 flykninger var funnet omkommet i lastebilen. Østerrikske myndigheter jakter nå på menneskesmugleren. Samme uke er over 200 flyktninger fryktet omkommet i et forlis utenfor Libya.

Tidligere generalsekretær for Noas, Sylo Taraku, foreslår en omlegging av hele asylsystemet, og vil kontrollere asylstrømmen til Europa ved å opprette egne leirer utenfor Schengen-området. Han mener Schengen-avtalens mål om en felles yttergrense, ikke fungerer optimalt.

- I praksis blir det snakk om leirer hvor FNs høykommissær for flyktninger er involvert. Jeg tror en slik løsning vil presse seg fram. Vi trenger rett og slett å få kontroll på strømmen, sier han til Klassekampen.

Han har også erfaring som underdirektør for Dublin-saker i Utlendingsdirektoratet (UDI), og står nå på 27. plass på bystyrelisten til Arbeiderpartiet i Drammen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere