RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må tåle kritikk for palmeolje

Foto: Grønn Hverdag (Grønn Hverdag)
Sist oppdatert:
TORO føler de blir fremstilt som «verstinger» men Grønn Hverdag mener de må tåle et kritisk blikk.

(SIDE2): - Vi er ikke verstinger, mener kommunikasjonsrådgiver i TORO, Geir Holen.

Han kontaktet Side2 etter at vi hadde publisert denne saken; Her får du i deg palmeolje

TORO følte seg fremstilt på en feilaktig måte da produktene vi har listet opp ikke inneholder palmeolje selv om det står «vegetabilsk olje» både på emballasjen og på nettsidene deres.

De nektet også å oppgi hvor de fikk palmeoljen sin fra da Grønn Hverdag ville lage en oversikt til forbrukerne og i tillegg sjekke om palmeoljen de bruker kommer fra bærekraftige kilder.

- Jeg mener TORO må tåle dette siden de ikke ville oppgi leverandør for sin palmeolje. Når de holder tilbake informasjon vi ber om, som vi mener å ha krav på i henhold til Miljøinformasjonsloven, bør de ikke være overrasket over at det resulterer i kritisk mediefokus, sier miljørådgiver i Grønn Hverdag, Håkon Lindahl til Side2.

Har ryddet opp
TORO ga til slutt etter og har nå oppgitt kilden.

- Om palmeoljen TORO bruker kommer fra bærekraftige kilder er vanskelig å svare sikkert på foreløpig. Men nå vet vi hvem de kjøper palmeolje fra, og det gir oss mulighet til å spore produksjonen og kartlegge miljøbelastningen.

- Innen våren 2012 skal alle våre produkter være uten palmeolje, men dette arbeidet er ikke gjort over natten. Der vi allerede har byttet ut palmeoljen vil det fortsatt stå «vegetabilsk olje» fram til vi har fått byttet ut den gamle emballasjen, sier Geir Holen.

Det betyr altså at det for en del produkter ikke er palmeolje i produktet der det står «vegetabilsk olje»

Daglig leder i Grønn Hverdag, Tone Granaas mener det er fint at TORO har ryddet opp, men at det allikevel satt vel langt inne.

- Det er synd at vi måtte så langt som å klage dem inn til miljøklagenemnda for å få informasjon vi mener å ha krav på. Vi har hatt kontakt med TORO siden midten av september, så de har hatt god tid på seg til å fortelle oss hvem de handler palmeolje fra, men valgte altså å holde informasjonen skjult fram til mandag.

Argumentet ferdigmatprodusenten bruker for å holde informasjonen tilbake er av hensyn til konkurranse.

Det holder ikke mål, mener Granaas.

- TORO ville ikke oppgi leverandør av konkurransehensyn, sier de. Vi syns det er en pussig begrunnelse. Vi har sendt ut spørreundersøkelsen til 19 aktører, og 15 av dem hadde ingen problemer med å fortelle oss hvem de handler palmeolje fra. Da syns vi det er på sin plass at TORO også gjør det.

På nettsidene til TORO har ferdigmatprodusenten postet et tilsvar til kritikken Grønn Hverdag og Regnskogfonet kommer med. Her presiserer de at kampen for å fjerne palmeolje fra produkter allerede har pågått i flere år.

- Vi syns dagens utspill fra Grønn Hverdag og Regnskogsfondet setter oss i et utfortjent dårlig lys. Siden TORO er fri for palmeolje i 2012 er vi i ferd med å avslutte forholdet til TOROs ene leverandør av palmeolje, står det på deres nettsider. Les hele tilsvaret her .

Artikkelen fortsetter under bildet

Som regel palmeolje
På nettsidene til Mattilsynet kan vi lese at «vegetabilsk fett» som regel er palmeolje. Dette bekrefter også Grønn hverdag, men noen ganger kan det være en enda billigere olje i produktet, ifølge organisasjonen.

- Stort sett er vegetabilsk fett det samme som palmeolje, men ikke alltid, ifølge leverandørene Grønn Hverdag har vært i kontakt med. Noen ganger kan det være en blanding av palmeolje og andre oljer. Noen ganger varierer oljetypen etter hva som til en hver tid er billigst på markedet. Men i de aller fleste tilfellene er vegetabilsk olje lik palmeolje, så forbrukere kan absolutt gå ut fra at det er sånn, sier Håkon Lindahl.

Nye regler fra Mattilsynet krever nå at produsentene deklarerer hva slags olje som er brukt i produktet og ikke bare «vegetabilsk olje»

LES SAKEN: - Produsentene MÅ skrive palmeolje

LES OGSÅ: Vil du vite hva du spiser?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere