RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må tas med en klype salt

Foto: Ishtiaq Mahsud (AP)
Sist oppdatert:
Pakistansk Taliban-leder hevder han har sendt flere tusen soldater til Afghanistan for å kjempe mot Nato og USA.

Flere tusen talibansoldater skal være sendt fra Pakistan over grensen til nabolandet Afghanistan, for å kjempe mot amerikanerne, som skal starte troppeopptrappinger i løpet av kort tid.

Følger opp Obama
Det sier den pakistanske talibankommandanten Waliur Rehman i et intervju med nyhetsbyrået AP.

- Siden Obama også sender flere tropper til Afghanistan, vil vi sende tusenvis av våre menn dit for å kjempe mot Nato og amerikanske styrker, sier Rehman.

Rehman er nestkommanderende i pakistansk Taliban, under Hakimullah Mehsud, og leder gruppens operasjoner i Sør-Waziristan. I det siste skal Taliban ha blitt hardt presset i Sør Waziristan-området, der pakistanske militærstyrker startet en offensiv for flere måneder siden, og Rehman sier at han har sendt forsterkningene for å støtte Taliban-brødrene også der.

Avledningsmanøver
Det befinner seg trolig rundt 10.000 talibansoldater i Waziristan, i tillegg til flere hundre usbekiske opprørere.

Mange skal siden offensiven startet ha flyktet til Afghanistan. Al-Jazeeras journalist mener intervjuet med AP er å regne som et forsøk på å ufarliggjøre offensiven i Waziristan, og at talibansoldatene ikke er tvunget på flukt til Afghanistan, men at de frivillig har flyttet seg dit.

Det pakistanske militæret sier minst 600 talibansoldater er drept der de siste månedene, men Rehman avviser tallet og sier han har mistet under 20 mann.

Rettet mot pakistanske interesser
Også en ekspert på pakistansk Taliban sier det er Rehman må «tas med en klype salt».

- Ser vi på hvordan Pakistansk Taliban (TTP) tidligere har utført sine operasjoner, er de rettet mot pakistansk hær, pakistanske folk og myndigheter, sier Imtaiz Gul til Al-Jaazera.

- Spesielt etter den militære operasjonen hæren holder på med, vil de trolig sende beroligende signaler til sine støttespillere, om at de stadig er i live og kampklare, sier Gul.

Afghansk Taliban sier til Al-Jazeera at de ikke trenger pakistansk hjelp og ikke anerkjenner det pakistanske lederskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Flere amerikanere vil dø
President Barack Obama sa for tre uker siden at han vil øke troppestyrkene i Afghanistan i løpet av kort tid.

- Afghanistan er ikke tapt, understreket Obama i sin mye omtalte tale om situasjonen i landet i begynnelsen av desember.

Han bekreftet da at den amerikanske regjeringen planlegger å sende 30.000 nye soldater til Afghanistan. I løpet av 2010 skal alle soldatene være på plass.

Les: Sender 10.000 færre soldater enn de militære vil ha

Obamas nyhet om troppeøkning førte straks til et motsvar fra Taliban, som sa de vil sende de amerikanske soldatene tilbake - i kister.

- Obama sender flere soldater til Afghanistan. Det betyr at flere amerikanere vil dø. Med bare begrensede ressurser kan vi påføre dem enda større skade og tap, uttalte en Taliban-kommandant i Wardak-provinsen like etter Obamas nyhet om troppeøkningen.

Les: Taliban vil også trappe opp

Obama har sagt at USA vil overføre sikkerhetsansvaret til afghanske myndigheter sommeren 2011.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere