*Nettavisen* Nyheter.

- Må vise at muslimer er harmløse

- Jeg har reist rundt i hele Norge. Blant de ulike tiltakene på å integrere, mener jeg Teatime fungerer best, sier den norsk-somaliske forfatteren med pseudonymet Amal Aden. Foto: Karoline Marie Aursland (Ringerikes Blad)

Amal Aden er overrasket over den lokalt lave oppslutningen til ordningen Teatime.

25.08.11 14:26

Teatime er satt i gang av Antirasistisk Senter, og går ut på at norske muslimer inviterer ikke-muslimer på te. Målet er å bli bedre kjent, skriver Ringblad.no.

Ordningen startet i mars og ble raskt populær. Siden da har Senteret arrangert over 500 teselskap.

Siden terroren 22. juli har interessen økt ytterligere.

Hønefoss godt egnet
Den populære trenden gjenspeiles derimot ikke i kommunene Hole, Jevnaker og Ringerike. Ingen muslimer har meldt seg på ordningen, og kun to ikke-muslimer har uttrykt ønske om å besøke muslimer i området.

Den norsk-somaliske forfatteren med pseudonymet Amal Aden, tror hovedårsaken til at muslimene i området ikke har tatt initiativet, er at de ikke kjenner til ordningen. Hun er likevel overrasket.

- I et lokalsamfunn som vårt ligger forholdene godt til rette for en god integrasjon, sier hun.

Oppfordrer muslimer
Nå mener Aden at muslimene må ta initiativ.

- Muslimer må vise at vi er harmløse. Ta kontakt! Jeg har reist rundt i hele Norge. Blant ulike forsøk på å integrere, mener jeg Teatime fungerer best. I enkelte tilfeller leder det også til vennskap, sier hun.

Aden trekker også fram ikke-muslimers ansvar.

- Folk må forstå at Norge er blitt flerkulturelt. Det vil det fortsette å være. Vi skal leve sammen. Man må finne seg i det og få det til å fungere, sier hun.

Ønsker åpenhet
Aden har selv arrangert Teatime tidligere.

- Det var virkelig hyggelig. Den uformelle stemningen gjør at man kan skravle om løst og fast i flere timer. Det gjør at man ser flere sider ved muslimer. Da blir også fordommene borte, sier hun.

Aden tror man kan få mye igjen ved å åpne de vanligvis lukkede miljøene.

- Slutte med hemmeligheter
- For eksempel kunne det vært fint om moskeen i Hønefoss ble mer åpen for alle. Slik at folk kan komme og se. Vi må slutte å ha hemmeligheter for hverandre, sier hun.

Da Adens barn gikk i barnehagen, arrangerte man tur til moskeen for barna og de ansatte.

– Da kunne de selv gjøre seg opp et inntrykk av hva den muslimske kulturen handler om, framfor å bygge oppfatningen på det som skrives i media, sier hun.

Muslimer og ikke-muslimer som er interessert kan kontakte antirasistisk senter sine nettsider.

Flere nyheter fra Ringerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.