RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Magen er tabu

Foto: Crestock
Sist oppdatert:
Utfordring å være gravid med spiseforstyrrelse.

(SIDE2): Selv om graviditet for de fleste forbindes med lykke og glede, er det også dem som sliter ekstra i svangerskapet. Vektøkning, hormoner og følelser kan være vanskelig å håndtere for personer som allerede sliter.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

- Magen er for mange kvinner et tabuområde, den skal helst være helt flat. Etter svangerskapet er det mange som vil raskt tilbake til slankhet og spiseforstyrrelsen kan bli alvorligere etter graviditeten enn før. Dessuten spiller hormoner inn, noe som er slitsomt selv for de uten spiseforstyrrelser, sier Lena Elin Lorentzen ved Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS) til Side2.

- Mange som sliter
Lorentzen vet ikke eksakt hvor mange gravide som tar kontakt med IKS, men hun forteller at det er en del:

- Jeg vil si dette er noe mange sliter med. Noen ganger får vi henvendelser fra helsesøstre. Dette er veldig positivt, fordi da er det gravide som får hjelp.

-----------------------------------------------------
«Å be en gravid bare skjerpe seg under svangerskapet er ingen løsning, fordi dette fører kun til dårlig samvittighet og følelsen av å være en elendig mor»
-----------------------------------------------------

Deler erfaringer på nettet
At dette er et reelt problem blant mange gravide kan man også se på nettstedet «Barn i magen». Her er «spiseforstyrrelser» en egen temaseksjon, og selv om det ikke er den mest aktive diskusjonsgruppen, er innleggene alvorlige nok. Anoreksi, bulimi, overspising, selvskading og depresjon går igjen. Lav selvtillit, dårlig selvbilde og negative tanker rundt kropp og graviditet ser ut til å ligge som et tungt bakteppe for dem som skriver inn.

- Både skummelt og avslappende
Mange bekymrer seg også for barnet, og har dårlig samvittighet for at spiseforstyrrelsen tar det meste av fokuset. Likevel er gleden over å vente barn stor for mange.

- Hvordan den enkelte opplever en vektøkning i svangerskapet er individuelt. Jeg tror de fleste synes det er både skummelt og avslappende. Det kan være lettere å slappe av med sin egen kropp siden magen vokser uansett, forteller Lorenzen.

-----------------------------------------------------
«Jeg selv har hatt til dels alvorlige problemer rundt to av mine tre barn, og alle er glade, friske barn»
-----------------------------------------------------

- Kan ta lang tid å bli frisk
Hun forteller at det for mange kan ta lang tid før man blir frisk av en spiseforstyrrelse, og det kan på flere måter være enklere å jobbe seg ut av den når man kun har seg selv å fokusere på:

- Sliter man med psykiske problemer tar dette mye overskudd. Gleden ved et barn og en graviditet, som jo er en fantastisk tid, kan være større når man er frisk. Det kan også være godt å kunne konsentrere seg kun om seg selv når man jobber seg ut av en spiseforstyrrelse. På den annen side, for noen kan det ta lang tid.

HAR DU ERFARINGER MED SPISEFORSTYRRELSER OG GRAVIDITET? SEND OSS DIN HISTORIE HER (DU KAN VÆRE ANONYM).

Ofte ressurssterke, flinke kvinner
Lorentzen mener videre at det settes for høye krav til kvinner og hva som forventes av morsrollen:

- Biologisk er det lettest å få barn når man er ung. Skal man la spiseforstyrrelsen styre beslutninger i livet, får den mer kontroll enn den har rett på. Jeg tror det viktigste er å knytte et nettverk rundt seg, være åpen om problemene, be om hjelp, ta seg selv på alvor og huske på at det er som regel ressurssterke, flinke kvinner som har en spiseforstyrrelse. Kravene derimot har gjerne blitt for høye. Sannsynligvis blir de høye også i spørsmål rundt graviditet og hva det vil si å være mor. I de aller fleste tilfellene tror jeg mødre med spiseforstyrrelser er like gode mødre som alle andre og de fleste barna har det helt fint. Jeg selv har hatt til dels alvorlige problemer rundt to av mine tre barn, og alle er glade, friske barn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ikke unngå graviditet
- Å be en gravid bare skjerpe seg under svangerskapet er ingen løsning, fordi dette fører kun til dårlig samvittighet og følelsen av å være en elendig mor. Det er man ikke, men man trenger hjelp. Husk det er ikke maten som er problemet, men hvordan man takler følelsene sine, men roting av matinntak skaper mye fysiske og psykiske symptomer alene også. Jeg vil ikke råde noen til å unngå graviditet, fordi det har jeg ikke kompetanse til å si noe om. Uansett er det tøft å få barn. Det er et stort ansvar, man trenger mye overskudd og barnet trenger en god oppvekst.

Her kan du få hjelp
- Jeg vil oppfordre de som sliter å ta kontakt med helsesøster. Hun kan da finne ut om det kan være mulig å få samtale, med en psykiatrisk sykepleier eller psykolog. Noen kommuner har et lavterskeltilbud for dette. Men det er individuelt hvordan spiseforstyrrelsen oppleves og styrer livet. For noen vil en tur til legen og videre hjelp hos DPS (Distriktspsykiatriske sentre, journ.anm.) være en løsning, sier Lorentzen til Side2.

- Det er viktig å ta seg selv på alvor. Dessuten er det skadelig for både mor og barn hvis mor roter mye med maten under svangerskapet eller etter. Å være alene med slike tanker skal man ikke. Gravide kan også ta kontakt med oss. Vi kan tilby personlig samtale eller samtaler på telefonen.

Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS) er en medlemsorganisasjon for kvinner som har eller har hatt spiseforstyrrelser.

Her møter du ikke behandlere, men medmennesker som har ekspertkompetanse på det å leve med og arbeide seg ut av en spiseforstyrrelse. Derfor synes mange det er lettest å begynne med å oppsøke IKS. Alle som arbeider i IKS har taushetsplikt. Nettside: www.iks.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere