RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Oslo 20131128. Forfatter og journalist Lars Akerhaug under Justisdepartementets radikaliseringskonferanse november 2013. Akerhaug har skrevet boken «Norsk Jihad» om de unge norske mennene som har reist til Syria for å delta i krig.
Oslo 20131128. Forfatter og journalist Lars Akerhaug under Justisdepartementets radikaliseringskonferanse november 2013. Akerhaug har skrevet boken «Norsk Jihad» om de unge norske mennene som har reist til Syria for å delta i krig. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

- Målet er det siste terroristene bestemmer

Sist oppdatert:
- Det er uheldig å spekulere. Det kan gi terroristene ideer.

Det sier Lars Akerhaug - forfatter av boka «Norsk jihad» som kom ut høsten 2013 - en bok som gir et unikt innblikk i hvem som reiser til Syria for å delta i hellig krig.

- Hvor terroraksjonen skal finne sted er ofte det aller siste som blir bestemt. Som hovedregel blir ikke dette bestemt før sent.

- Så det er ikke sikkert at terroristene selv vet hvor de skal slå til?

- Nei, og derfor er det også problematisk når mediene spekulerer i hva som er aktuelle mål, sier Akerhaug til Nettavisen og legger til at vanlige mål er offentlige steder, kollektivtransport eller mål av symbolsk betydning.

Torsdag advarte PST mot en konkret terrortrussel som er rettet mot Norge. Mulige terrorister skal ha forlatt Syria for å gjennomføre terror i Norge.


Får trening
Akershaug har selv snakket med mange nordmenn som har reist til Syria.

- PST sier at 60 - 70 personer fra Norge har reist til Syria, og at dette har økt terrortrusselen mot Norge, men hvor mange av disse nordmennene kan utføre en terroraksjon?

- Svært få av de jeg kjente i Norge for to år siden. Det var unge menn som nettopp var ferdig på skolen. De færreste hadde avtjent verneplikten, men i Syria kan de raskt opparbeide seg en type militær kapasitet, og de kan få styrket motivasjon, selvtillit og gjennomføringskraft, sier Akerhaug.


Mindre aksjoner

Akerhaug sier at få personer kan planlegge å gjennomføre større terroraksjoner som bombeaksjonen mot Londons t-banesystem i juli 2005 (les egen sak) og togbombingen i Madrid i 2004 (les egen sak).

Derimot skal det mindre til å gjennomføre aksjoner som skytingen på det jødiske museet i Brüssel i mai i år. Der gikk én mann til aksjon og drepte fire personer.

- De siste årene har vi sett flere småskala-angrep. De krever ikke annet enn at man er trent, drillet og har motivasjon. De er lettere å gjennomføre.

Les egen sak: En pågrepet for drap på jødisk museum i Brussel

GOD TRENING: Deltakelse i krigen i Syria kan ha gitt mange nordmenn krigstrening og kontakt med erfarne jihadister. Her ser du en kriger lojal mot Den islamske staten irak og Levanten (ISIL) i byen Raqqa i Syria 29. juni 2014.

Den typen trening og motivasjon kan mange unge nordmenn ha fått gjennom oppholdene i Syria der de fleste har kommet i kontakt med personer som har kjempet hellig krig i flere tiår. Personer som er høyst kapable til å utføre terror, som har erfaring og som tidligere har planlagt terroraksjoner.

Setter Norge på terrorkartet
Akerhaug poengterer at PST selv ikke vet om det er nordmenn eller utlendinger som er på vei til Norge. Han mener likevel at nordmennene i Syria uansett har vært med på å sette Norge på terroristenes kart over mulige mål.

- Selv om nordmenn ikke er involvert, så setter de Norge på kartet ved at disse personene blir bevisst på Norge, sier Akerhaug. Han sier at det kan være tilfeldigheter som gjør at nettopp Norge blir terrormål.

Man må ikke akseptere, men venne seg til, at det eksisterer en terrortrussel mot Norge. Den har vært der i flere år

- Det er kanskje lettere å gjennomføre angrep i Norge enn i for eksempel USA, sier han.

- Hva gjør du de neste dagene? Unngår du offentlige steder?

- Nei, og jeg synes ikke vi skal tenke slik. Jeg jobber jo med radikale islamistbevegelser og tenker jo på at dette kan skje hele tiden. Man må ikke akseptere, men venne seg til, at det eksisterer en terrortrussel mot Norge. Den har vært der i flere år, ble skjerpet da nordmenn begynte å reise til Syria, og blir ikke borte selv om det ikke blir noe av denne terrortrusselen.


Politidirektørens oppsummering fredag i korte trekk:

* Trusselbildet er uendret

* Politiet øker kapasiteten, blant annet når det gjelder transportressurser

* Politifolk er innkalt fra ferie eller får ferien satt på vent

* Politiet vurderer Heimevernet som ekstra ressurs

* Den aktuelle terrortrusselen er «konkret, men ikke spesifikk»

* Politiet sier det så langt ikke er grunn til å be folk ta spesielle forholdsregler.

Se råd og oppdatering på politi.no herMest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere