RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Målet om landbruk over hele landet nådd

Oslo (NTB): Nesten 400 kommuner over hele landet har minst 20 jordbruksforetak. Professor Reidar Almås ved Bygdeforskning konkluderer med at regjeringens mål om landbruk i hele landet er nådd.

Ifølge en undersøkelse Nationen har gjort, har 421 av landets 429 kommuner jordbruksforetak. I nærmere 300 av kommunene finnes det mer enn 50 bønder.

Professor Reidar Almås ved forskningsstiftelsen Bygdeforskning sier at selv om tallet på bønder i de enkelte kommunene ikke alene er nok til å slå fast om målet er nådd eller ikke, kan vi konkludere med at målet om landbruk i hele landet er nådd i dag.

- Det at næringen har en så stor utbredning, viser at landbruk er svært viktig for mange bygder, og at landbruket er den viktigste distriktsnæringen her i landet. Overføringene til jordbruket er viktig for både sysselsetting og skatteinngang i mange kommuner, sier Almås.

Professoren sier at så lenge en beholder et landbruk i de kommunene som alltid har hatt et landbruk, så vil han si at målet om landbruk i hele landet er oppfylt. Han er imidlertid ikke sikker på om vi kan si vi har landbruk i hele landet om 10-15 år.

- Jordbruksmiljøet er sårbart og nedleggingstakten høy mange steder. Flere som har 70-tallsfjøs sliter med å klare å ta steget opp og fornye driftsapparatet, og driften går gjerne fram til neste generasjonsskifte. Målet om landbruk i hele landet er det mest sårbare målet i landbrukspolitikken, sier Almås. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere