*Nettavisen* Nyheter.

- Mamma, jeg er på toppen

Foto: HO (Reuters)

Jordan ble den yngste på verdens høyeste fjell. Det første han gjorde var å ringe hjem.

26.05.10 08:58

13 år gamle Jordan Romero nådde toppen av verdens høyeste fjell, og ringte hjem til mor.

«Hei, mamma. det er sønnen din som ringer fra toppen av verden. Alt er fint. Jeg klarte det», fikk Jordan formidlet via satelitt-telefonen på 8848 meter over havet, ifølge ekspedisjonens blogg.

Ekspedisjonen med 13-åringen fra Big Bear i California på laget nådde toppen lørdag og er nå på vei ned fra fjellet. Tirsdag meldte de fra Advanced Base Camp at alt står bra til, men at batteriene er i ferd med å ta slutt.

Jordan klatret sammen med faren, farens kjæreste og tre sherpaer. Den hittil yngste som har vært på toppen er Temba Tsheri fra Nepal. Han var 16 år gammel da han satte foten på toppen.

- Beundringsverdig
- Dette er beundringsverdig, og det viser hva ungdom er i stand til å mestre, sier en imponert Cato Zahl Pedersen (51), mange ganger gullvinner i Paralympics og en erfaren «grensesprenger». Han var selv på vei mot toppen av Mount Everest i 2007, men måtte snu 200 meter fra målet. Årsaken var at det var for folksomt der det aktuelle døgnet.

- Jordan Romero må være en moden 13-åring og ha et godt lag rundt seg, sier Cato Zahl Pedersen.

- Men er dette forsvarlig; barn som klatrer verdens høyeste fjell?

- Ja, det synes jeg. Jeg møter mye flott klatreungdom, for eksempel på Norsk Fjellfestival på Åndalsnes. De lærer seg tidlig å mestre fjellet, og jeg er sikker på at flere av dem kunne ha klatret Everest, hvis forutsetningene ellers lå til rette for det. Men jeg håper ikke det blir et race om å være yngst og klatre Everest, sier Zahl Pedersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Josefsen, Jon-Michael

Det spesielle med Everest er høyden og utfordringene knyttet til å takle lite oksygen. Men klatreteknisk er ikke verdens høyeste fjell så mye å gape over, ifølge Zahl Pedersen.

- Kan du klatre Romsdalshorn, kan du i prinsippet klatre Mount Everest, sier han.

Endret planen underveis
Klatreekspedisjonen melder på sin blogg at de har nådd ned til Advanced Base Camp (ABC) på 6187 meter og at alt gikk etter planen.

Her forteller de at de på vei til Camp 2 endret sine planer og valgte en ikke altfor folksom rute mot toppen. Det var avmarsj fra Camp 2 klokka 17.30 om ettermiddagen. De slo ikke leir i Camp 3, skiftet bare oksygenflasker og gikk videre. Ekspedisjonens sherpaer hadde vært der noen dager i forveien og lagt ut flasker.

- Vi gjorde en kort stans før midnatt, og deretter gikk vi mot toppen, skriver «Team Jordan».

Stolt mor
Og hva tenker moren om sønnen som lørdag skrev seg inn i klatrehistorien:

- Jeg er veldig stolt av ham, fortalte hun nyhetsbyrået Associated Press, like før Jordan nådde toppen. Hun fulgte da sønnens bevegelser online via ekspedisjonens GPS-sender.

Da hun ble spurt hva hun ville si til ham når han kommer hjem, begynte hun å gråte.

- Det kan jeg ikke si. Det blir for mye følelser, uttalte hun.

Nesten tom for batterier
I skrivende stund er ekspedisjonens GPS-signaler fortsatt synlige, men de er i ferd med å gå tom for batterier.

Jordan Romero og de andre har fortsatt en lang vei hjem, blant annet en 20 timers kjøretur tilbake til Kathmandu. Nå ser de i første omgang fram til å booke inn på rommene som venter dem på fem stjernes-hotellet, skriver ekspedisjonen på sin blogg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.